Tillykke med dit nye paddleboard! Inden du skynder dig ud på vandet, bør du være opmærksom på de risici, som findes ved at stå på paddleboard. Vind, vejr og strøm spiller en enorm rolle i din succesoplevelse på SUP board. Vi håber derfor, at du vil tage dig tid til at læse denne guide.

Slutteligt vil vi ønske dig god fornøjelse og håber, at du vil få lige så meget glæde og gode oplevelser ved denne fantastiske sport, som vi har haft.

Hvor kan jeg stå på paddleboard?

I Danmark må du stå på paddleboard nærmest overalt. Der er nærmest ingen grænser for, hvor du kan og hvor du må stå på dit paddleboard. I det danske land har vi mere end 7000 km kyststrækning og en stor del af befolkningen bor ikke mere end 40 minutters kørsel væk fra vandet. Danmark er et fantastisk land, og det giver uanede muligheder for at pakke bilen og tage ud at surfe eller stå på paddleboard i både weekend og hverdage før og efter arbejde. Tænker du over, hvordan du transporterer dit board korrekt, kan du læse vores guide til transport af SUP board og ellers kan du altid bruge vores funktionelle SUP board vogn.

Som begynder kan det være fordelagtigt at tage ud på en nærliggende sø eller den nærmeste fjord. Her får i få rolige omgivelser til at komme godt i gang med jeres paddleboard i sikkert farvand. En fjord er rolig at komme i gang på, da den ligger fredet og beskyttet fra havet. Langt de fleste surfere starter med rolige omgivelser på det nærmeste fjord. Vandet er roligt, og I kan oftest finde steder i læ for vinden.

En lokal sø er oplagt til begyndelsen. Søvand er roligt og oftest ligger en sø i læ for vinden. Det er en stor fordel for begyndere, at være placeret i læ for vinden, da det er med til at give balance til de første ture på vandet. Dette er med til at sikre succes på vandet første gang! 

Et krav for alle på paddleboard er, at du skal benytte en god SUP vest, når du står på SUP board. I sommeren 2021 oplevede flere, hvordan der blev givet bøder til personer som ikke brugte redningsveste, og hvis du gerne vil undgå dette, anbefaler vi selvfølgelig, at du køber en god svømmevest.

Hvor må og hvor må jeg ikke stå på paddleboard?

Du må nærmest stå på paddleboard over alt i Danmark. Du må tage ud på hvilken som helst fjord og bruge dit SUP board. Dog skal det siges, at der er få undtagelser, hvor du desværre ikke må tage dit paddleboard i brug. Der findes en række søer og åløb, som er fredet og naturbeskyttet. Disse søer er fredet og beskyttet af Miljøstyrelsen. Det betyder også, at der her ikke må dyrkes vandsport i form af paddleboard, windsurfing eller anden slags surfing.

Som begynder bør du tage ud på den lokale sø eller den nærmeste fjord. Her får du de bedste betingelser for en god oplevelse på dit paddleboard. 

I takt med at du bliver bedre og mere modig, kan du overveje at tage til havet og prøve kræfter i bølgerne. I Danmark har vi rigtig meget kyststrækning, og her vil du få rig mulighed for at prøve dit surf board dine første bølger. Tag altid ud med en god surfven for sikkerhedens skyld!

Sikkerhed på vandet er altafgørende. Uanset om du er ny surfer eller har gjort det i 10 år, er sikkerhedsaspektet vigtigt som aktiv surfer. Du kan få brug for at blive reddet, være nødsaget til at hjælpe andre i unåde, og du skal selvfølgelig også være klar på at hjælpe andre. Der er ingen som surfer mod hinanden i surfing, alle surfer derimod med hinanden og dyrker oplevelsen sammen. Læs vores 10 gode råd til en sikker tur på vandet med paddleboard, og bliv meget klogere på dette område.

Steder du ikke må stå på paddleboard

Der er nogle få søer i Danmark, som er fredet. Dertil er der en række private søer, hvor du skal have tilladelse fra ejeren. På langt de fleste søer må du gerne tage dit paddleboard, hard SUP board eller oppustelige kajak under armen og tage på vandet. Det eneste krav fra Søfartsstyrelsen er, at du altid benytter en svømme- eller redningsvest, når du er ude på vandet. Sikkerheden er vigtig og det er vigtigt, at du altid benytter en svømmevest når du er på vandet.

Dertil skal nævnes vigtigheden i at bruge en SURFMORE SUP leash. En leash sættes rundt om anklen, og spændes til boardet. Den er med til at sikre, at du aldrig kommer længere væk fra dit board, end at leash-linen er lang. Se denne video, og bliv klogere på vigtigheden i at bruge en leash til SUP og surfing.

Hvor vil du gerne stå på paddleboard?

Find et sted hvor vandet er roligt, og hvor der ikke er alt for meget vind. Det vil hjælpe dig til at komme godt og sikkert i gang. Mindre vind og mindre bølgegang er med til at sørge for, at du kan stå trygt og roligt på paddle boardet og det er med til at skabe en succesoplevelse! 

I takt med at du bliver bedre og mere modig, kan du begynde at overveje om du skal prøve kræfter med kysten og vesterhavet. Find en rolig dag hvor bølgerne ikke er alt for store. Man kan sagtens have det rigtig sjovt på vandet i mindre bølger og i takt med at man bliver bedre kan man begynde at lede efter de større bølger.

Sørg derfor for at finde rolige omgivelser til de første ture. Spørg lokale og garvede surfere til råds omkring vind og vejrforholdene.  Det er med til at skabe succes oplevelser på vandet de første gang!

Hvilken påklædning til paddleboard?

Du skal bruge en god våddragt når du skal på paddleboard. En neopren våddragt er med til at holde dig varm og samtidig isolerer den mod kulde og det kolde vand. Det er våddragtens primære funktion. 

Dog skal du se, om du ikke også kan finde en våddragt som har stræk, fleksibilitet og samtidig er behagelig at have på. Der er ikke meget ved at have en våddragt på, som ikke sidder behageligt på kroppen, og som du ikke føler, at du kan bevæge dig i. Gør dig selv en tjeneste og læs vores våddragt guide.

Udover en god neopren våddragt skal du selvfølgelig også have et par neopren sko til paddleboard til de kolde dage. Langt de fleste surfere med en smule fornuft, bruger neopren sko, da de også mindsker risikoen for at træde på skarpe sten og muslinger. Der er næsten ikke noget værre end at træde på en skarp sten, da den hurtigt vil kunne skære sart hud op på foden, og samtidig bliver du blive sat ud af “spillet” i længere tid. 

Læs vores bedst i test af neopren sko og få styr på varme, sikkerhed og god pasform.

Et sidste og tredje råd til påklædning på paddleboard vil helt afgjort være en svømmevest. En sup Vest er must-have for alle og det er uanset om du er til paddleboard, windsurfing, wing-foil eller optimistjolle. Alle skal bære vest! 

En SUP vest skaber opdrift, sikkerhed og hjælper med at skabe en tryg oplevelse på vandet. Find en svømmevest som sikrer behageligt på kroppen og som du samtidigt føler, at du kan bevæge dig i. Rigtig mange foretrækker en vest med høj bevægelsesfrihed.

Tag aldrig alene på paddleboard

Tag aldrig alene på vandet. Vindretningen kan ændre sig, vejrforholdene kan skifte og du vil nødigt stå alene på fjorden på dit oppustelige SUP board. Det er uanset om du vil på paddleboard, i havet med din kite eller ud på dit windsurf board på den lokale fjord. Tag aldrig alene afsted!

Derfor er det vores klare råd at du altid tager en sup-makker med på tur, uanset hvor lang tid i vil på paddleboard. Derudover er det altid fornuftigt, at fortælle andre om at du tager på vandet, hvor du tager i fra og hvornår du planlægger at være tilbage. Derved har andre mulighed for at holde øje med dig og eventuelt slå alarm hvis du ikke skulle være kommet tilbage eller være havnet i vanskeligheder. Det er en rigtig god huskeregel.