Alle våddragter bliver i dag fremstillet i materialet, neopren. Dette er uanset om du surfer, dykker eller dyrker triathlon, vil våddragten være fremstillet i neopren, der er et særligt strækbart materiale med fleksibilitet og isolering. En god våddragt holder dig varm, når du færdes i vandet, men skal naturligvis også være behagelig at have på, og du skal kunne bevæge dig ordentligt i den. På de helt varme i Danmark, som der er forholdsvis få af, kan du godt stå på SUP board i badebukser og en UV trøje, men langt størstedelen af dagene behøver du en god våddragt, der kan holde dig varm, beskytte mod solen og tage eventuelle slag, hvis du skulle falde i vandet. Giver du den gas i Klitmøller på surf boards, vil en våddragt altid være at foretrække, da den også beskytter kroppen mod eventuelle gnid mod boardet.
Typer af våddragter: Hvilke findes der?
Der er mange forskellige typer våddragter i forskellige materialesammensætninger, pasforme og til forskellige behov. Vigtigst er, at din nye våddragt sidder tilpas på kroppen, er varm og at du samtidig kan bevæge dig i den. Det ses ofte, at folk tror, at deres våddragt sidder for stramt til, når de prøver den på, men den SKAL faktisk sidde meget stramt og næsten til den ubehagelige side. Men når du først kommer i vandet, ændrer det hele sig og så sidder den ofte perfekt.
- Våddragter til sommer (korte våddragter, short john til herre, short jane til dame)
- Forårsvåddragter
- Våddragter til hele året
- Tørdragt (ikke en våddragt, men bruges til samme vandsportsaktiviteter)
En våddragt til sommer er betydelig tyndere i materialet end en klassisk vinter våddragt med hætte. Dertil er der forskellige typer materiale inden for neopren, samt forskellige typer åbninger i våddragten. Nogle våddragter kommer med lynlås i ryggen, dette kaldes Back-Zip (BZ), mens andre er med Front-Zip (FZ) lynlås. Her sidder lynlåsen på brystet.
Vi har samlet mere end 18 års erfaring i denne våddragt størrelsesguide, som forhåbentlig kan hjælpe dig med at vælge en god våddragt i den rigtige størrelse. Læs med i dette indlæg hvor vi gør dig klogere på våddragter til børn, men også dame og herre, hvad de kan og hvorfor det er essentielt, at du har en, hvis du er en vandhund.
Hvor tyk skal min våddragt være?
Vi anbefaler, at din våddragt minimum har en tykkelse på 3 mm, hvis det er til vandsport som windsurf/wingfoil, SUP, kajak, svømning og andet vandsport, som f.eks. surfing i Danmark. Våddragten har til formål at holde kroppen varm, hvorfor neoprenen bør have en tilstrækkelig tykkelse, for at dette kan lade sig gøre. Er din våddragt for tynd, kan det mindske din tid på vandet og det er selvfølgelig ærgerligt, hvis du har glædet dig til at give den gas.
Bliver du forholdsvis hurtigt koldt og nedkølet, bør du anskaffe dig en tykkere våddragt, der kan give dig flere timer på vandet. Som du måske kan forstå, er tykkelsen altså essentiel, når du skal købe våddragt, og du bør på forhånd undersøge i hvilke måneder af året, du skal bruge den mest. Herefter kan du vælge en passende tykkelse, der passer til sæsonen.
Tykkelsen på en våddragt afhænger i høj grad af vandets temperatur. Som udgangspunkt mener vi, at vandsport i vinterhalvåret kræver en våddragt med mindst 5 mm neopren tykkelse. Det er nok til at holde dig varm i vandet, og dertil kan du supplere med neopren sko og neopren hætte til at varme fødder og hoved. Mange køber desuden også neopren handsker og luffer, der sikrer varme i hænder og fingre. Nogle vinter våddragter er designet med integreret neopren hætte. Det er praktisk da det er med til at minimere vand, som kan trænge ind i våddragten. En integreret neopren hætte trækkes over hovedet og lynes på brystet.
En god og tyk vinterdragt er en investering, som du kan genbruge de næste mange år, så længe du køber en i god kvalitet. Her kan vi anbefaler våddragter fra kendte mærker som Manera, Rip Curl eller Dakine, men selvfølgelig også en SURFMORE. Den skal ikke sådan lige udskiftes, hvis du værner om og passer på den. Sørg for at få den hængt ordentligt til tørre efter brug (brug eventuelt en bøjle til våddragt eller wetsuit hanger), og få den skyllet godt af. Det er med til at forlænge levetiden på våddragten, og du vil opleve at have en våddragt, som kan bruges i mange år.
Det er især vigtigt at du sørger for at pleje din våddragt. Det betyder, ikke at du skal bruge timevis på at passe den, men en grundlæggende god ting er, at få den skyllet igennem efter brug. Tag dig gerne lidt ekstra tid og rengør den med Rip Curl Piss Off våddragt rengøring – det kan tage selv den værste lugt. Hæng efterfølgende din våddragt til tørre, så den bliver luftet godt igennem.
Hvilken våddragt til forår og efterår?
Den perfekte våddragt til efteråret er minimum 4 mm. I takt med at vi går ind i foråret, begynder lufttemperaturen at stige og det samme gør vandtemperaturen. Det betyder også, at du kan lægge din vinter våddragt på hylden og finde en tyndere våddragt frem. Oftest ser vi at mange vælger en våddragt i 4/3 mm tykkelse til forår og efterår. Både foråret og efteråret minder meget om hinanden. I foråret stiger temperaturen og i efteråret falder temperaturen igen. Oftest vil du kunne bruge den samme våddragt på disse to årstider.
Mange surfere i sommerhalvåret vælger en våddragt som er mellem 3/2 mm og 4/3 mm. Det er en forholdsvis standard løsning blandt de, som ikke vil have alt for mange våddragter at vælge imellem.
En våddragt i 4/3 mm er stadig varm og isolerende, men da neopren materialet er tyndere vil våddragten også være mere strækbar og fleksibel. For dig som vandsport udøver giver det mere bevægelsesfrihed og plads til at bevæge dig. Omvendt vil du også opleve hvordan en billig våddragt vil være stiv og stram i materialet. Prioriter en god kvalitets våddragt, og du vil have en våddragt i rigtig mange år.
Det er derfor også vores klare anbefaling, at du altid tager kontakt til en ekspert inden for vandsport, som kan vejlede dig omkring rette valg af våddragt.
Hvor tyk skal en sommer våddragt være?
En god sommer våddragt til danske forhold vil oftest være 3 mm. Du har ikke brug for helt så meget neopren tykkelse og isolering i våddragten, hvorfor du fint vil kunne nøjes med en 3 mm til at holde på varmen. På denne årstid er vinden ofte lun og vandtemperaturen kan på de bedste dage have sneget sig op på næsten 20°C.
En våddragt i 3 mm er et minimum, medmindre du absolut kun vil ud på vandet de varmeste dage på året. Vil du kun dyrke vandsport på sommerdage med varme temperaturer, kan du nøjes med badetøj eller købe en shorty våddragt i 1-2 mm. En shorty våddragt er lækker på sommerdage. Neopren tykkelsen er tynd, hvilket giver fleksibilitet og en lækker følelse.
Vær opmærksom på, om du vælger en våddragt til dame eller våddragt til herre, da der kan være stor forskel her. En våddragt til kvinder er designet og fremstillet til at passe den kvindelige krop og det samme gælder for en til herre.
Når sommeren står for døren er det fuld forståligt, at man gerne vil have en tynd sommer våddragt. Vandtemperaturen er steget og man kan pludselig surfe uden neopren handsker og hætte. Det giver også mulighed for at man kan finde sin sommer våddragt frem.
Sommeren er en fantastisk årstid at være på vandet. Du mærker hvordan luften er varm og vandet pludselig bliver lunt at være i. Lad roligt dine neopren luffer blive hjemme. Surfer du på en strand uden alt for mange sten og muslinger, kan du også lade dine tykke neopren sko blive.
Kombinér din våddragt med svømmevest og neopren tilbehør
Det vigtigeste neopren tilbehør er en svømmevest og et par gode neopren sko. En svømmevest giver opdrift og hjælper dig med at du kan blive i vandoverfladen uden, at du skal bruge en masse energi på at holde dig oppe. En neopren svømmevest er derfor vigtigt når du surfer.
En våddragt er som udgangspunkt et must-have for enhver surfer! Ud over en våddragt har vi fundet en række relevant neopren tilbehør frem som du bør overveje. Alt tilbehør kan tilpasses efter årstid og behov.
Afhængigt af hvilken årstid du surfer kan du vælge neopren tilbehør fra og til. Mange kan lide at benytte neopren handsker om vinteren. Det er med til at give varme på vandet og du skal ikke bekymre dig om at fryse når du surfer. Neopren handsker hjælper samtidigt med at holde bedre på padlen, da fingerne ikke kommer til at fryse.