Sikkerhed på vandet er altid vigtigt at tage højde for, når man surfer. Vi har her 10 gode råd til, hvordan du får en sikker tur på dit SUP board. Det er bare altid sjovere at surfe, når du er sikker på, at du kommer godt i land igen.

1. Brug altid en svømme- eller redningsvest

Det er vigtigt, at du har en svømmevest til SUP eller anden surfing på, når du skal surfe. Det er faktisk et lovkrav, at du skal have den med ombord på dit SUP board, men vi anbefaler klart, at du tager den på fra start. Så er du nemlig sikker på, at din vest vil holde dig oppe, hvis du skulle falde i vandet. Der skal naturligvis ikke skelnes mellem, om du er voksen eller barn, for både en svømmevest til børn og voksne skal bruges.

Har du ikke en svømmevest, kan du naturligvis også bruge en god redningsvest.

2. Tag altid en surf eller SUP leash om foden

Det er altid en god idé at have en leash om foden, når du er ude på vandet. Hvis du falder af dit board, så kan det nemlig hurtigt komme uden for rækkevidde, hvis ikke du har en leash på. Din leash kan bruges til hurtigt at trække boardet hen til dig, så du ikke skal bruge kræfter på at svømme efter det. Jeppe fortæller også om brugen af en leash i denne video, så kan du selv se, hvor vigtigt det er.

Har du ikke i forvejen en leash, kan du se vores SURFMORE SUP Leash her.

3. Lær at svømme

Et klart grundlag for at tage ud og surfe er også, at man kan svømme. Vi anbefaler derfor klart, at du lærer dig selv og dine børn at svømme, inden I tager ud for at surfe. Det kan desværre gå galt, når man er på vandet, og det er derfor vigtigt, at man er i stand til at svømme i land.

4. Lær at padle

Inden du drager ud på vandet, så anbefaler vi også, at du bruger lidt tid på at lære at bruge en SUP padle. Du kan øve dig selv i at rejse dig op på boardet på stranden, så du har en fornemmelse for, hvor meget plads du har på boardet, og hvilken teknik der passer dig bedst. Derefter kan du bruge lidt tid på lavere vand, så du er helt komfortabel med boardet, inden du bevæger dig et sted hen, hvor du ikke kan bunde.

5. Tag mobiltelefonen med

Det kan desværre blive nødvendigt at ringe efter hjælp, når man er på vandet. Hvis nogen slår sig, vejret ændrer sig for hurtigt, eller man bliver tager for langt ud med strømmen. Tag derfor en mobiltelefonen med i et vandtæt cover, så du er sikker på, at du altid kan ringe efter hjælp. Forhåbentlig bliver det ikke nødvendigt, og du kan bruge den til at tage billeder med i stedet for.

6. Fortæl andre om din tur

Det er altid en god idé at fortælle andre om, hvor du tager hen, og hvornår du forventer at være tilbage. Vejret og vandet kan hurtigt ændre sig, og det er derfor en ekstra sikkerhed at vide, at der er nogen som ville opdage, hvis man ikke kom ind til den aftalte tid.

7. Den rigtige påklædning

Det kan måske være fristende at tage afsted i kun badetøj i foråret eller i starten af efteråret for at få de sidste solstråler. Vi anbefaler derimod, at man vælger en påklædning til den årstid og den vandtemperatur, der er. Så er du sikker også på, at du ikke falder i koldt vand uden ekstra varmebeskyttelse. Man kan nemlig hurtigt komme til at fryse, og så bliver det besværligt at komme hurtigt i land.

Vi anbefaler altid, at du tager en god våddragt på. Der findes våddragter til herre, våddragter til dame og selvfølgelig børn. Vælg derfor gerne en våddragt, som som passer til din krop og dine behov. Er du en kvinde, anbefales det, at du naturligvis køber en våddragt tilpasset dig og det samme gælder, våddragter til børn.

8. Tag afsted sammen

Alt er meget sjovere, når man gør det sammen med andre. Det gælder bestemt også, når man surfer. Det er også en god sikkerhedsforanstaltning, hvis man skulle falde i vandet og slå sig. Uheld kan nemlig ske, og hvis man har venner eller familie med, så ved man også, at der altid vil være nogen til at hive dig op på boardet og i land.

9. Tag højde for vind og vejr

Du skal altid tage højde for vind og vejr. Hvis vejret er dårligt og vandet er meget uroligt, så bliv hellere på land. Der vil helt sikkert komme en anden dag, hvor du kan tage ud i stedet for.
Hvis vejret og vandet skulle ændre sig til det værre, mens du er på vandet, så vend om eller søg i land. Du kan også altid sætte dig ned på boardet og padle roligt ind, hvis vandet bliver meget uroligt. Tjek gerne vejrudsigten på forhånd med diverse apps på telefonen eller brug en vindmåler, som kan måle vinden og styrken for idg.
Vi anbefaler desuden, at nybegyndere og let øvede kun går i vandet, når der er pålandsvind.

10. Brug din sunde fornuft

Det gælder naturligvis alle former for vandsport og -aktiviteter. Du skal altid bruge din sunde fornuft, og hvis noget føles forkert eller for usikkert, så bliv hellere på land. Det samme gælder også, når du er på vandet. Hvis du bliver usikker, så søg i land. Du kan altid tage ud igen, hvis vejret og vandet bliver godt igen.

Jeg håber, at du lærte meget mere om, hvordan man får en god og sikker tur på vandet. God fornøjelse med dit SUP board!

De bedste hilsner,
Nanna