Måske står din næste skiferie for døren, og du står igen overfor, om du skal vælge at stå på ski eller snowboard. Det er jo et valg, som egentlig skal tages hver eneste gang, der er en ny på skiferie på vej. Men måske har du stået på ski eller snowboard siden barnsben, og derfor er valget ikke svært for dig. Det ændrer dog ikke på, at mange af os inderst inde er lidt nysgerrig på, hvordan det mon er at stå på “rivalens” side, afhængig af om du er skier eller snowboarder.

Begge vintersportsgrene har deres fordele, ulemper, udfordringer og fede funktioner, men hvad er egentlig nemmest af ski eller snowboard? Det er en samtale, som ofte er oppe at vende på skiferien og pisterne. I dette blogindlæg vil vi forsøge at dække dette emne og sammenligne de forskelle der er ved ski og snowboard, så du træffer den rigtige beslutning.

surfmore-balanceboard-pro-vacation-thessaloniki

Ski: Forholdsvis nem start og hurtig læring

Ski er for mange kendt som en relativ nem vintersport at komme i gang med, da du hurtigt er oppe at stå og løbende lærer, hvordan skiene fungerer. Der er flere grunde til, at mange begyndere vælger at starte med at stå på ski og herunder får du nogle stykker af dem:

  1. Balance: Når du står på to plader, har du alt andet end lige mere kontrol og balance, end hvis du kun står på én. Du kan derfor lettere holde dig oprejst på ski og undgå at falde, når balancen bliver sat på prøve.
  2. Fodarbejdet: Ved skiløb har du et mere enkelt fodarbejde, end hvis der sammenlignes med snowboarding. Du behøver nemlig ikke bekymre dig om at koordinere to fødder på ét bræt, men har mere mellemrum og plads til det.
  3. Lettere at komme med liften: Ski gør det enkelt for dig at glide op og ned ad bakken ved hjælp af skilifter. Du behøver nemlig ikke at klikke ind og ud af skiene hver gang, du skal med. Det er også med til at give en mere “smooth” proces sammenlignet med snowboard, hvor du skal have din ene fod ud af bindingerne, når du skal med lift.
  4. Højere hastighed: Når du har fået det grundlæggende på plads ved skiløb, kan du også nå højere hastigheder på ski end ved snowboarding. Det er der mange, som godt kan få et sus ud af, og finder som en spændende udfordring.

Snowboard: Udfordrende og sværere start, men masser af sjov på lang sigt

Snowboarding kan virke, og er muligvis også mere udfordrende i begyndelsen, men det har også sin fordele, når du har lært det grundlæggende.

  1. Æstetik og fed stil: Der er flere der tiltrækkes af snowboarding grundet den unikke stil og æstetik, som vintersporten bærer med sig. Snowboardere udfører ofte tricks, cool vendinger og stilfulde manøvrer, der visuelt gør sporten til ren fornøjelse.
  2. Fald og styrt: Det tager ofte længere tid at lære at stå på snowboard, men faldhøjden er også det mindre end på ski. Falder du på snowboard, er det som oftest ned på din bagdel, hvilket i længden godt kan blive en smertefuld oplevelse, men samtidig mindre smertefuldt end at falde på ski.
  3. Mindre udstyr: Er du snowboarder, behøver du ikke at have lige så meget udstyr, som på ski. Det betyder, at du hverken ska lbære to separate ski eller skistave, hvilket giver dig mindre at transportere og bære på.
  4. Sjov og lærerig udfordring: Snowboard er en udfordring, der giver meget tilfredsstillelse, når det lykkes. Har du mod på det og er eventyrlysten, bør du tage udfordringen op med snowboarding. Det kan tage tid at mestre, men når først du gør det, vil du få tonsvis af sjov, når du suser ned ad pisterne.

Hvad skal jeg vælge? Ski eller snowboard?

Den endelige beslutning mellem ski og snowboard vil altid afhænge af dine egne personlige præferencer og mål. Hvis du har en masse venner, der står på ski, kan det være rart også at komme på ski. Det kan også være, at du blot søger en nem start og hurtig læring, så du kan nyde skiferien, og så vil ski være det rette valg for dig. De fleste kan lære at stå på ski relativt hurtigt, hvorfor det også er den vintersport, der oftest ses på skiferieområderne.

Er du derimod eventyrlysten og søger en udfordring, bør du prøve snowboarding. Det kan give dig en helt unik oplevelse, men kræver også, at du hænger i og giver det en god chance. Når du først har mestret sporten, vil du føle stor glæde!

Men det ene udelukker selvfølgelig ikke det andet. Det ses også ofte, at mennesker som har stået på snowboard meget længe, vælger at prøve skiløb og omvendt. Derudover kan du samtidig booke lektioner eller leje et ski/snowboard for én eller flere dage på din skiferie og stifte bekendtskab med sporten.

Det vigtigste er i sidste ende at have det sjovt, så uanset om du vælger ski eller snowboard, er jeg overbevist om, at du får en god og unik oplevelse med minder for livet.