Køb dit første windsurf udstyr

Windsurfing var noget alle gjorde i 1980’erne. Alle skulle windsurfe og det var uanset prisen. Nu er windsurfing igen på vej mod popularitet og det er atter noget langt flere prøver og gør. 

Windsurf udstyret er blevet bedre, det er mere tilgængeligt og du er langt hurtigere i gang end tidligere. Prisen er samtidigt blevet til at betale og det er på tide.

En komplet windsurf pakke eller rig består af flere komponenter. Du har brug for et windsurf board, en rig og nogle små dele. Det er blandt andet en (base), en trapez og en finne.

JP-windsup-junior-rig

Windsurf board

Du slipper ikke for at anskaffe dig et windsurf board. Windsurfboards kommer i stort set alle størrelser efter niveau og erfaring. Typisk er de fremstillet i epoxy, fiberglass og de bedste og letteste windsurfboards er fremstillet i carbon (kulfiber)

Som nybegynder i windsurfing skal du have succes og gerne hurtigt. Derfor er det vigtigt at du får et board som passer til dit niveau, og som endvidere kan tage dig til næste niveau. Du har brug for stabilitet og hellere et board som er lidt for stort end lidt for småt. 

Et board med mere volumen vil altid være nemmere for begyndere, og ikke mindst mere stabilt. Stabilitet er godt, da du har nemmere ved at holde balancen.

Et godt bud på et windsurf begynder board vil være i størrelsen 150 til 200L. Windsurf boards måles nemlig i (volumen) også kaldet liter. Et stort begynder board er mellem 150-200 L, mens et windsurf board til øvede er mellem 80 og 120 L. De mindste windsurf boards er i dag helt ned til 68L, men så har du også et par års erfaring med dig. 

Sejl

Sejlet er motoren. Det er sejlet, som skal give dig fremdrift og få windsurfboardet ud af vandet. Windsurf sejl kommer i størrelserne helt ned til 2 m2 og helt op til 11m2 for de største sejl.

Det er vinden som afgør hvilket sejl du bør bruge den givne dag. Langt de fleste begyndere kan nøjes med 1 sejl og når erfaringen øges kan man gå ud og investere et i par forskellige størrelser. Anskaf dig et lille sejl til dage hvor det blæser, et sejl i medium størrelse (5-7m2) og overvej om du skal have et sejl til de vindstille dage. Hvis du er begynder og skal forsigtigt i gang, bør du vælge et 5m2 sejl.

Sejlet er skrøbeligt og kan nemt gå i stykker ved forkert brug. Undgå at sejlet kommer i kontakt med skarpe sten og andre skarpe genstande som kan beskadige sejlet. Hav det altid opbevaret i sejlposer.

JP-Australia-vision-windsurf-rig-komplet-boern

Mast 

For at give sejlet for har du brug for en mast. Masten skal samles i 2 dele og skal passe til sejlstørrelsen. Master findes i flere forskellige størrelser fra 340 cm til 550 cm for de største sejl, men så er det altså også et 11m2 sejl og det kommer du nok ikke i gang med lige foreløbigt. 

Master fremstilles i aluminium, fiberglass og kulfiber for de bedste master. Som begynder har du brug for en aluminium eller fiberglass mast. Som nybegynder er det ikke masten som er dit fokusområde, men derimod at få succes med windsurfing. Du kan altid vælge at købe dig fattig i windsurfing udstyr, når du bliver dygtig. 

 

Masteforlænger

En masteforlænger skal altid bruges, da den sikrer sejlet rigges med spænding og i fuld form. Du kan justere mastehøjden og samtidigt tilpasse sejlets “motor” efter vind og vejr.

 

Mastefod

Mastefoden bruges til at ‘connecte’ dit windsurfboard med riggen (sejlet). Nogle kalder det en mastefod, mens andre kalder det en base. Om ikke andet har du behov for den for at komme af sted.

 

Bom

Bommen er “håndtaget” hvis man kan kalde den det. Bommen på en windsurf rig er fastgjort til masten og er med til at holde sejlet udstrakt. Det er altså bommen du holder et konstant greb i, og det er også bommen du arbejder ud fra på din windsurfer. Det er rattet på en windsurfer.

Højden på bommen kan tilpasses på masten. Det er vigtigt at din bom hverken sidder for lavt eller for højt. 

Som begynder kan du sagtens benytte en aluminium bom, mens professionelle eller erfarne surfere bruger carbon bomme. En carbon bom er lettere, men den er også stivere. Vælg altid en bom fra et anerkendt mærke. Derved sikrer du at du altid kan få råd og vejledning, eller reservedele til bommen.

Finne til windsurf board

Uden en finne til dit windsurfboard kommer du ikke langt. Finner findes i mange forskellige størrelser, materialer og designs. Der findes tang-finner, speed finner og finner til wave surfing. 

Som begynder har du brug for en finne som giver retning og stabilitet. Det er alfa og omega for dig som ny, mens du som øvet surfere nemmere kan tage en mindre finne på dit board. 

 

Trapez 

Når du kommer op at plane og får styr på dit windsurf eventyr, så gør der ikke længe før du skal have dig en trapez og hvad er nu en trapez? 

En trapez “aflaster” i bund og grund dine arme, da du hægter dig på bommen via trapezen. Dermed skal du ikke bide tænderne sammen og holde sejlet hele tiden, mens du sejler. En trapez er uundværlig for alle surfere!

Nybegyndere bruger ikke trapez, men med tiden er trapezen et must-have. Har du derfor en onkel som har en gammel trapez i overskud, så tøv ikke med at tage imod den, hvis tilbuddet kommer. Du får nemlig brug for den før eller siden.

Der findes både sidde og hofte trapez, men det er en anden snak. For dig handler det lige nu om, at komme på vandet og få succes med windsurfing. 

Kontakt os endelig, såfremt du leder efter et windsurf-sejl, en mast eller måske bare en trapez. Vi er altid klar til at hjælpe dig.