Isbade er gennem den seneste tid blevet uhyre populære! Norge, Sverige og Finland har praktiseret isbadning gennem nærmest årtier, mens vi herhjemme har måtte spille med lidt mere forsigtige kort. Nu er isbad kar blevet allemandseje, fylder intet og kan samtidig tages med i sommerhuset eller på ferien.

Et isbad kar eller koldtvandskar, som navnet også går under, har mange positive tiltag, og øger blandt andet blodcirkulationen. Det er med til at minimere stressniveauet og forfrisker det, mens det samtidig giver en form for velvære til din dagligdag.

Der er mange måder at bruge et isbad kar på, og det er op til dig at finde din måde. Mange sportsfolk bruger det til aktiv restitution, mens andre bruger det som en del af det daglige gys.

Hvad er isbadning?

Isbadning er i bund og grund mange ting, og du kan dyrke det på mange forskellige niveauer. Der er ikke nogen rigtig måde at dyrke isbadning, men der er mange forskellige tilgange, og du skal så vidt forsøge at finde din egen.

Når du dyrker isbadning, udsætter du din krop for en kort stresspåvirkning. Det er ekstremt sundt, og du vil efterfølgende opleve, at når du så får varmen, vil du blive helt afstresset og rolig. Det er blandt andet serotonin og endorfiner, som skiller sig ud gennem kroppen.

brain-freeze-isbad-herre

Hvad er forskellen på isbade og traditionelle bade?

Et isbad er designet til koldtvandsterapi, og dermed oplagt til både atleter og velvære i dagligdagen. Det unikke ved isbad er, at det er bygget til at indeholde is og samtidig konstrueret til at holde temperaturen kold. Dit isbad vil derfor forblive et isbad, og ikke bare et lunkent kar med vand.

En af de væsentlige ting ved at bruge et isbad er, at du har et koldtvandskar (også kaldet isbad) som holder vandet helt koldt og fri for skidt og snavs. Det gør en væsentlig forskel, når du dyrker isbadning.

Gå stille ned i dit isbad, og lad det kolde vand påvirke din krop. Langsomt oplever du, at det isnende kolde vand gør, at din krop nærmest stivner. Belønningen kommer først, når du får varmen.

Isbade findes efterhånden i mange forskellige former, priser og ikke mindst modeller. Mange benytter de transportable og oppustelige isbade. De er til dels nemme at transportere, men er lige så hurtige at sætte op og finde dem. Det gør dem oplagte for familien Danmark, sportsatleten eller vedkommende, som vil dyrke isbadning på terrassen i privaten. Hos SURFMORE har vi flere forskellige modeller af isbade kar, som har hver deres gode egenskaber:

Har du lidt mere plads end bare en lejlighed, er et koldtvandskar bestemt en mulighed. Et koldtvandskar fungerer på samme måde som isbadet, men modsat isbadet står det fast, og flyttes ikke med jævne mellemrum.

Et koldtvandskar kan stå rigtig godt på terrassen, i sommerhuset eller på sin egen plads i haven. Kombiner det med et låg, og du har et rigtig godt kar, som kan bruges hele året rundt – både sommer og vinter.

Er der sundhedsmæssige fordele ved isbadning?

Det korte svar er: JA! – der er masser af sundhedsmæssige fordele ved at sidde i et isbad eller koldtvandskar.

Isbadning er sundt, og har rigtig mange positive elementer. Dog er det ikke videnskabeligt bevist, men flere eksperter peger pilen i den retning. Det kolde vand har flere nuancer, og reducerer blandt andet kroppens stressniveau. Samtidig styrker det dit immunforsvar, og forbedrer din vejrtrækning. Isbadning er i bund og grund sundt, da det stresser kroppen og det kan være sundt kortvarigt og selvfølgelig med god menneskelig sans.

Vinterbadning og isbadning i sig selv har flere gode elementer. Et af de korte svar er at immunforsvaret aktiveres, når blodkarrene trækker sig sammen i det kolde vand. For dig som isbader betyder det også, at du får gang i hele dit immunforsvar og dermed styrkes din krops ve og vel.