Hvad er en BMX cykel? 

Der findes flere forskellige typer BMX cykler og alle noget forskelligt. Udgangspunktet er dog stadig det samme; en stiv ramme, 2 hjul og et styr. Derved har du grundlaget for en BMX og hvordan du bruger den, er op til dig i sidste ende. Vi har dog samlet et par råd, som du kan tage med på vejen i købet af en ny BMX cykel.

Vi er ellevilde med alt fra BMX, til mountainbikes og downhill cykler. I dette lille blog indlæg har vi samlet vores viden om BMX cykler i et samlet skriv. Det skal jo bestemt ingen hemmelighed være, men vi har fået en lang række af de bedste brands indenfor BMX cykler online. Nu tilbyder vi freestyle BMX, hjelme og beskyttelse. Alt sammen til fornuftige priser og hurtig levering. af Læs med og bliv klogere 🙂

Hvad står BMX for? 

Mange kender BMX cykler, men det er nok de færreste som faktisk ved hvad det står for. BMX er en forkortelse og står for bicycle moto cross. Oversat til dansk betyder det “cykel motocross”. Du kender BMX cyklerne fra X-games, gadebilledet og de lokale skateparks. De dygtigeste kan rotere i luften, vende med hovedet nedad mens cyklen flyver tværs gennem luften og de kan lave et hav af tricks.Det er fascinerende at se og med øvelse kan du komme til det samme.

Under BMX navnet finder du mange subkategorier. BMX cykler kan bruges på mange forskellige måder og på mange niveauer. Nogle er vilde med freestyle BMX, mens andre er vilde for at komme på en BMX bane eller pump track og give den gas!

BMX cyklerne stammer oprindeligt fra Californien. Op gennem 1960’erne blev de for alvor populære, da mange begyndte at bruge de små cykler til tricks og freestyle. Gennem årerne har sporten udviklet sig til flere subgrene og er i dag en del af flere store internationale konkurrencer. BMX har helt afgjort sin connection til USA, men kommer også mere og mere frem rundt i Europa og Asien.

mongoose-16-Legion-L16-grøn-01
gt-performer-18-bmx-cykel-lilla

Hvilke typer BMX cykler findes der? 

Der er i bund og grund ingen regler inden for BMX. Sporten er meget alsidig og det er op til den enkelte at vurdere, hvordan en BMX cykel skal bruges. Dog findes der selvfølgelig forskellige discipliner i BMX og ønsker du at konkurrere i sporten, så er det bestemt værd at kigge ind i. 

BMX kan gøres og dyrkes af alle. Uanset om du er barn, teenager eller voksen, kan BMX være sjovt og udfordrende. Det gode er at BMX er noget man dyrker med andre og det sociale perspektiv er bestemt værd at tage med i ligningen. BMX er fysisk krævende og sundt for alle udøvere.

BMX på bane 

BMX på en bane er den disciplin, som nok langt de fleste kender. Her er der en bane og det gælder om at komme først over hop og sving. Rytterne konkurrerer mod hinanden og tempoet er højt. Banen er typisk bygget op som en “dirt track” eller en asfaltbane. BMX på bane består af høj hastighed, store hop og ramper. Det kan godt gå vildt for sig når de bedste dyster på baner. 

 

BMX freestyle 

BMX freestyle går ud på at lave tricks, rotationer og hop. Det kan i bund og grund være alle steder, men typisk er det i parker med ramper og hop. Her er der mulighed for at udfolde sig kreativt på en BMX cykel på blandt ramper og i skateparker. 

 

BMX park / urban 

Park og urban BMX foregår alle steder. Der er ingen regler og ingen begrænsninger. Du kan lave tricks på det lokale posthustov eller finde et industriområde og lave hop og tricks. 

Sæt dato og tidspunkt og mød dine venner til en fed urban BMX tur. Der findes vildt mange muligheder i by billedet og kun fantasien sætter grænser.

Der findes både BMX cykler til børn, men også mini BMX og disse er ikke de samme.

Er der forskel på en BMX og en BMX freestyle? 

Det korte svar er: JA, det er der! 

Omvendt kommer det an på, hvordan man ønsker at definere de to forskellige discipliner. Der findes BMX freestyle hvor man laver tricks og køre på ramper, men der findes også almindelig BMX, som foregår på en bane med masser af fart, ramper og sving. 

BMX freestyle handler om udførelsen af tricks og hop, samt at udfolde sig kreativt, mens BMX på en bane handler om at komme først af sted og først i mål. BMX på en bane handler ene og alene om stopuret og hvem som kommer først i mål.

Hvad koster en BMX?

En BMX koster fra omkring kr. 2000 for de aller billigste. Vores anbefaling er, at du som minimum investerer omkring kr. 2500-4500 i en BMX cykel som en start. Vi ved godt at det kan virke som mange penge, men pris og kvalitet følger tæt sammen og et succeskriterium er derfor at have en BMX som også kan give dig succes og oplevelse som begynder. 

De dyreste BMX cykler kommer med kulfiber ramme og koster nemt kr. 20.000. Som begynder kan du dog sagtens nøjes med en væsentlig billigere BMX cykel. Du skal godt i gang og det behøver ikke at koste en formue. 

 

Beskyttelsesudstyr til BMX

Sikkerheden vil og skal altid være en prioritet når det kommer til actionsport. Står du på longboard, rulleskøjter eller BMX, så er du automatisk udsat og vi ved alle at asfalten slår hårdt, når du først kommer skidt af sted. Sikkerhedsudstyr er derfor at foretrække, hvis du først har besluttet at du skal i gang med en BMX cykel.

Du skal først og fremmest have anskaffet dig en skaterhjelm. Vi vil altid prioritere en hjelm, da den beskytter dit hoved mod stød og slag. Som nybegynder kommer du til at falde, så du kan lige så godt få anskaffet dig en hjelm fra starten. Den vil redde dig mange gange og faktisk vil den give dig tryghed og endnu mere selvtillid i den lokale BMX park. 

  • Hjelm til BMX

Står du overfor købet af en BMX cykel, så står du også overfor købet af en hjelm. Jep, der er ingen undtagelser. En hjelm til BMX er et must-have og det signalere samtidigt at du ved hvad du laver og at du har styr på sagerne.

Hjelmen beskytter hovedet mod fald, stød og slag. BMX er en actionsport og du kan hurtigt komme galt afsted. En hjelm er derfor et must-have uanset hvor vildt du har tænkt dig at køre. En sikker hjelm til BMX koster mellem kr. 250-400.

  • Knæbeskyttere til BMX

Flere og flere benytter knæbeskyttere og albuebeskyttere. Underlaget er ofte hårdt og et par knæbeskyttere kan nemt gøre underværker for dig. I dag vejer knæbeskyttere nærmest intet og du glemmer hurtigt at du har dem på. Køb et på knæbeskyttere og brug dem på dage, hvor du øver nye tricks eller prøver nye skaterparker. De kan vise sig at blive din bedste ven.

  • Handsker til BMX

Handsker hører til sig. Handskerne skal kun bestå af et tyndt lag og skal beskytte dine hænder ved fald og styrt, men de skal samtidigt også forhøje dit grip på håndtagene. Med et par gode handsker får du mere førlighed med styret og dine tricks. Typisk koster et par handsker til BMX ikke mere end et par hundrede kroner.

bmx-cykel-bane
core-action-hjelm