Kom i gang med windsurfing
Windsurfing er noget alle kan gøre. Det er en fantastisk hobby og du vil hurtigt opleve stor glæde, progression og socialt samvær. Windsurfing og vandsport drives af passion og mange mennesker gør det fordi de elsker det, sporten giver dem.
Du kan windsurfe stort set overalt i landet og det kan gøres på alle niveauer. Windsurfing starter for alle et sted og det unikke er at du år for år vil opleve fremskridt og større glæde med tiden.
I takt med at du bliver en bedre windsurfer, vil du løbende kunne håndtere udstyret, vejrforholdene og bølgerne bedre. Det er en proces, men det er en sjov proces!
Hvad er windsurfing?
Måske undrer du dig, hvordan windsurfing virker? Hvad gør sejlet og hvordan får man som (windsurfer) fart gennem vandet.
Som udgangspunkt får du fart på ved hjælp af vinden. Der skal altså vind til før du kan windsurfe. Deraf også navnet – windsurfing. Det er sejlet, som giver fremdrift ved hjælp af vinden. Derfor er sejlet også noget, windsurfere arbejder meget med og bruger tid på at tage stilling til. Jo mere vind, desto mindre sejl. Er der derimod rigtig meget vind, så vil man typisk tage et mindre sejl.
Windsurfing udstyr
Windsurfing udstyr består af en række dele, som alle sættes sammen og skaber det man kalder en “rig”. Udstyret består af et windsurfing board og en “rig” (dette består af sejlet, en mast, og bommen, som er den man holder ved)
Windsurfing kan dyrkes på søer (forudsat at det ikke er fredet område!), men også de mange fjorde rundt i landet giver fantastiske forudsætninger for succes med windsurfing. Bliver du dygtig og modig, så kan du tage til havet og windsurfe, men du skal først have styr på det grundlæggende.
Er windsurfing svært?
Alle kan lære at windsurfe, selvfølgelig under de rette betingelser. Det handler om at få succes fra start og få en fornemmelse af, at man rent faktisk godt kan finde ud af det. Derfor er det også vigtigt, at du starter med udstyr som er begyndervenligt og at du ikke starter i vesterhavet, men på sø eller fjord med venlige betingelser. Det er succeskriteriet!
Hvor gammel skal man være for at windsurfe?
Det kan være svært at sige en præcis alder, men som udgangspunkt kan man sagtens starte med at windsurfe fra 5 års alderen. Børn skal selvfølgelig have windsurfing udstyr til børn. Det er lettere og nemmere at håndtere.
I dag findes der rigtig godt udstyr til børn og man kan også sommetider finde noget brugt grej. I kan altså som forældre nemt få adgang til begyndervenligt børneudstyr og endda uden at det behøver at koste en formue.
Vi har faktisk flere komplette junior pakker. Alle er komplette og klar til at komme på vandet. (hvis dine børn nu skulle plage dig om at lære windsurfing)
Kan man blive for gammel til at starte med windsurfing?
Nej, eller jo – man kan nok godt blive for gammel, men som udgangspunkt kan du altså sagtens starte med at lære windsurfing i en alder af 50 eller 60 år. Fysikken spiller selvfølgelig en rolle, men det er aldrig for sent at komme i gang med windsurfing.
Find en lokal klub og tag et introkursus. Du kan selvfølgelig også investere i begynder grej og starte med at tage afsted selv. Det er dog altid en god idé at sætte sig ind i vejrforholdene og tage ud med andre. Husk svømmevesten!
Hvad koster det at komme i gang med windsurf?
Det er svært at sætte en konkret pris på, hvad det koster at komme i gang med windsurfing. Udstyret koster hurtigt lidt penge, men omvendt når du først har investeret i dit første udstyr, så behøver du ikke mere. Windsurf udstyr skal ikke udskiftes løbende og det samme skal en våddragt heller ikke. Det er lavet i materialer som tåler at blive brugt igen og igen og igen.
Har du først knækket sparegrisen og købt dit første windsurf udstyr, så tillykke og se at komme på vandet. Husk på at udstyret hverken skal lades op eller der skal betales kontingent på stranden. Nix – det er bare med at komme af sted og ud i vandet. Husk en god madpakke. Man bliver nemlig hurtigt sulten, når man surfer. Det kræver energi!
Et kontingent i en lokal windsurfing klub f.eks (Skive Windsurfing) koster kr. 1250 for en årskontingent inkl. brugen af udstyret. Derved har du adgang til det sidste nye udstyr og du har mulighed for instruktion af klubbens dygtige instruktører.
Når du er kommet godt i gang med surfing, kan du også se vores indlæg om de bedste windsurf spots i Danmark.
Tilbehør til windsurfing
Til windsurfing får du selvfølgelig brug for en håndfuld tilbehør. Du kommer ikke til at undvære en våddragt (medmindre du regner med at lære det på hawaii) Derudover skal du også bruge neopren sko og en svømmevest.
Våddragt
Forvent at du skal ud at investere i en våddragt (koster mellem kr. 1000-3000). Prisen på våddragter hænger meget godt sammen med kvaliteten. Lad være med at købe en alt for billig våddragter. De virker typisk ikke længe og de holder dig ikke varm i længden. Du får nemlig brug for en god, varm og fleksibel våddragter som begynder. Undgå at spare penge her.
Gå efter en våddragt som er mellem 3-5 mm i tykkelsen. Folk snakker altid en masse om tykkelse. Dit udgangspunkt er 3 mm i sommerhalvåret og 5 mm i vinterhalvåret. Hellere ha’ det en smule varmt end at fryse på vandet. (bitter erfaring!)
Neopren sko
Et par neopren sko er must-have. De danske strande er fyldt med skarpe muslinger, sten og mange andre skarpe genstande. Spar dig selv for snitsår og invester i et par gode bade sko. Disse kan typisk fås fra kr. 300 og op. Køb neopren sko fra de anerkendte surf mærker såsom ProLimit, RipCurl og Manera.
Svømmevest
En svømmevest er et must-have og du kommer ikke udenom den. Svømmevesten er din sikkerhed på vandet og den skal du altid bruge. Den giver opdrift, sikkerhed og ikke mindst tryghed på vandet. Brug altid en svømmevest, uanset dit niveau. Den vil hjælpe dig når du pludseligt står og skal bruge den.
Svømmeveste findes fra mange forskelle mærker og i alle farver og modeller. Vælg en svømmevest eller impact vest med god komfort og pasform.
Trapez (når du bliver bedre)
En trapez virker først aktuel, når du bliver en tand bedre. Du skal have styr på planning og fodstropper, før du skal i gang med din trapez. Trapezen spændes om maven og på selve trapezen sidder en krog, som hægtes i trapezlinerne som sidder på windsurf bommen. Du kan derved overføre din vægt til riggen og det vil give dig mulighed for at bruge din vægt til fart og fremdrift.
En trapez bliver først relevant, når du bliver lidt bedre, men på et tidspunkt kan du slet ikke undvære den. Se vores udvalg af trapezer til windsurfing her.