Paddleboard er måske verdens fedeste sport?

Stand Up Paddle er den hurtigst voksende sportsgren på verdensplan, og det er der god grund til. Sporten kan dyrkes af alle, og så er den nem at komme i gang med. Et paddleboard kan bruges alle steder med vand efter kun få minutters øvelse. Det tager tid ja, men i løbet af kort tid er du faktisk i gang med at stå på paddleboard. Prøv sporten med timevis af leg og frisk luft!

Noget af det helt unikke ved Stand Up Paddle er muligheden for altid, at kunne tage på vandet. I løbet af få minutter kan du have dit board pumpet op med en manuel eller elektrisk SUP pumpe og være på den nærmeste fjord eller sø. Du kan stå på dit oppustelige SUP board stort set alle steder med vand og på alle årets dage. Her er der Ingen begrænsninger for at komme på vandet, og når du først har udstyret, koster det ikke noget. Om vinteren er det koldere og her vil det være fornuftigt at købe en en varm vinter våddragt og en god neopren hætte.

Er du forholdsvis ny surfer er det naturligt, at du kan have en masse spørgsmål. Hvor kan jeg dyrke paddleboard surfing? Hvilken våddragt skal jeg vælge og hvilken længde skal et paddleboard have? Vi har samlet svar på nogle af de mest gængse spørgsmål i dette indlæg. Læs med!

Har længden på et SUP board betydning?

Længden på et SUP board afhænger af flere forskellige ting. I grove træk kan du sige, at et SUP board, som skal bruges i bølgerne oftest er kortere og bredere, da dette giver mere manøvredygtighed og mulighed for at surfe i bølger. Et kort SUP hard board egner sig rigtig godt til bølgerne, men kræver naturligt også mere tilvænning for din balance og reaktionsevne. Der er flere forskellige variationer, når du skal ud at surfe bølger. 

De små korte boards er rigtig gode til store bølger og decideret wave riding. Her får du maksimal mulighed for at lave cut-outs og surfe bølger i Vesterhavet eller på din ferie sydpå. Et SUP board til bølger egner sig bedre til øvede surfere som allerede har en del timer på vandet. Det tager tid at lære bølgesurfing, og hvordan man agere bedst i bølgerne med sit surfboard. 

 

Hvad er et godt SUP board til begynder?

Vil du til Hanstholm, Gilleleje eller Løkken og surfe bølger, så kan det være fornuftigt at lede efter et longboard. Her er boardet en smule længere, dog stadig forholdsvis smalt, men dette giver et rigtig godt standpunkt for at surfe nogle længere og bløde bølger. For langt de fleste begyndere vil et longboard være den rigtige løsning og her vil du tilmed være hurtigt i gang med oplevelsen af, at surfe dine første bølger. Et longboard egner sig rigtig godt som det første surfboard for mange og oftest kan man komme i gang for nogle få tusinde kroner. 

Det har stor indflydelse på dit SUP board hvor langt det er. Et hurtigt board til race er langt og smalt, mens et bølgeboard er kort og en smule bredere. Du skal samtidigt tænke over hvordan og hvor du planlægger at bruge dit board. Har du mulighed for at have det liggende tæt på vandet eller skal du transportere det? Et oppusteligt board kan nemt pakkes sammen og transporteres. Det kan et fast board ikke helt så nemt. Overvej derfor hvor du vil bruge dit board.

Touring SUP board for fart

Det unikke ved et Touring SUP board er længden, farten og den spidse næse. Touring boardet er noget af det hurtigste indenfor SUP boards og du vil hurtigt opleve, hvordan hurtige paddle tag, den rigtig fodstilling og en god SURFMORE fiberglass paddle vil give dig rigtig meget fart i boardet. Den spidse næse skærer gennem vandet og sikrer konstant fremdrift og fart. 

Er du til fart, længere ture og måske en dag surfing i bølgerne, er touring boardet en rigtig god løsning. Hurtigt vil du adaptere følelsen af, at stå på det smalle og hurtige touring board, men det er ikke noget som nødvendigvis behøver at tage en masse tid. 

Et touring sup board kræver naturligt mere tilvænning og fodfæste som start. Du skal være klar på at boardet er smallere og derfor vil det også kræve mere balance som udgangspunkt. Find en dag hvor det ikke blæser alt for meget og der er alt for mange bølger, det vil lette og overskueliggøre dine første ture på touring sup boardet. Det handler om at få gode oplevelser og komme rigtigt i gang. 

En touring sup er oplagt til at tage på længere ture. Sejl tværs over fjorden med oppakning. Tag en tur langs kysten og kombiner det med madpakke, termoflaske og en drybag som kan holde maden tør. Mulighederne er mange og kun fantasien sætter græserne. Se denne video fra Kalø Slotsruin, og få en fornemmelse af mulighederne for unikke SUP ture.

Er du til fart, teknik og fremdrift, så er vi overbeviste om, at et touring board vil give dig rigtig mange gode timer på vandet. Touring boardet er oplagt til de fartglade som også fristes af muligheden for at komme på længere ture. 

Hvad er længden på et Touring paddleboard?

Et touring SUP board er oftest mellem 11’ og 14’ fod. Det er den typiske længde for touring boards og samtidigt er de være mellem 28” og 32” i bredden. Dette giver de rette betingelser for det optimale touring board klar til tur. 

Nogle foretrækker touring board i glasfiber/carbon konstruktion og har bestemt også sine fordele. Et board i glasfiber har mere fart og glid og vil altid være hurtigere end et oppusteligt SUP touring board. Dog er der også visse ulemper ved, at vælge et glasfiber eller SUP hard board, som de også kaldes. Det kan være tungt at slæbe frem og tilbage, medmindre man bor tæt ved vandet. Samtidigt er et glasfiber/carbon board altså bare betydeligt mere skrøbeligt. Det tåler ikke stød, slag og knubs som et oppusteligt SUP board. Det er virkelig noget du skal gøre op med dig selv inden du køber et board. Får et glasfiber board først et hak eller tryk fra en sten på stranden, så vil det i løbet af kort tid suge vand og blive tungt. Det er derfor en nødvendighed at du får det repareret i tide.

Et allround SUP board er hurtigt pustet op og du kan være i gang på omkring 5 minutter. Sørg for en god SUP pumpe og find våddragten frem. I løbet af 5-10 minutter kan du være på vandet i våddragt og på vej til det næste eventyr.

Hvor langt skal et paddleboard/SUP board være?

Et allround SUP board giver, som navnet antyder, et klassisk allround board, som kan bruges til alt. Hvis du ikke helt ved om det skal være et bølgeboard, et touring board eller noget helt tredje, så er allround SUP boardet højst sandsynligt den rette løsning for dig. Allround boardet kan bruges til både den lokale fjord, sø, ferien og du kan også fint tage den med i bølgerne på dage hvor de ikke er alt for store. Faktisk er et allround board en fin løsning til de første dage på kysten eller i vesterhavet. 

Hos SURFMORE har vi to allround SUP boards, som er følgende:

Et allround board har en god bredde og længde, og bredden er oftest mellem 30” og 32” tommer. Det er længden på SUP boardet og den måles i tommer. Længden måles derimod i fod og her skal du finde et som er 10-12 fod langt. Det er den gængse standard længde for allround boards og klart den mest populære løsning. 

Længden på paddleboardet vil give dig mere retning, når du padler. Det er det vi kalder retningsstabilitet som sikrer fremdrift og styreevne. Bredden giver mere volumen, stabilitet og balance til dig som surfer. Et bredt board vil være nemmere at holde balancen på som udgangspunkt, men køb ikke et board som er alt for bredt. Du skal nemlig gerne kunne finde et board som kan bruges fremadrettet og som du kan blive dygtigere til at surfe på. Der skal nemlig være fremtid i det rigtige sup board!

Et allround SUP board egner sig rigtig godt til familien og den brede befolkning. Allround modellerne giver mulighed for timevis af plask og leg på vandet, men samtidigt kan du bruge det på mange forskellige niveauer og efter behov. Som forældre kan i nemt tage på fede ture langs kysten med oppakning og SUP tilbehør, mens børnene sagtens kan sidde på dem flere af gangen. Det gør allround modellerne til perfekte SUP boards for hele familien.