Hvordan finder jeg den bedste redningsvest til mig?

Du skal vælge en redningsvest ud fra sikkerhed, opdrift og god pasform. Formålet med at bruge en redningsvest er selvfølgelig at skabe tryghed og opdrift, når du er på vandet. 

Vesten skal bæres om overkroppen og spændes ind efter livet. Den skal hjælpe dig og er en vigtig del af din neopren beklædning på vandet. Få derfor anskaffet dig en redningsvest allerede nu og gå ikke på kompromis med kvalitet og konstruktion. Den kan redde dit liv.

Alle som dyrker vandsport skal gøre brug af en redningsvest til voksne og børn eller svømmevest . Der er ingen undtagelser eller dårlige undskyldninger for ikke at bruge en redningsvest. Se redningsvesten som en essentiel del af vandsport også selvom du måske kender området, vandet og vejrforholdene. Vi ved godt, at du er en god surfer og at du tænker dig om, men vejret kan nogle gange vise sig som værende utilregneligt og derfor er det godt, at have tænkt sikkerheden ind i alting – især når man dyrker aktivt vandsport! 

secumarjumpredningsvest

Redningsvest skaber tryghed på vandet

En redningsvest hjælper dig i tilfælde af, at du skulle komme i udfordringer på vandet. Det kan være, at vindretningen ændrer sig, eller at det pludseligt blæser op. Her er det en enorm fordel at bruge en redningsvest eller oppustelig redningsvest. Den vil hjælpe med at skabe opdrift, hvis du skulle falde af sejlbåden eller dit hard SUP board eller oppustelige SUP board. Du kan derfor agere trygt, hvis du skulle falde over bord. Her kommer redningsvesten nemlig til sin funktion, og det er det som er mening. 

Når du vælger en redningsvest skal du være sikker på, at den føltes behagelig at have på. Den skal sidde tæt til kroppen, men du skal selvfølgelig også have følelsen af, at du kan bevæge dig. Sørg for at den ikke skraver under armene, og at den sidder ordentligt omkring halsen. En god redningsvest skal være nem at tage på og af. En god redningsvest har en lang levetid og derfor anbefaler vi, at du investere i en god vest allerede fra starten. En kvalitetsvest i slidstærke materialer kan sagtens bruges 5-10 år af gangen alt afhængigt af slid og vedligeholdelse. 

Hver gang du har brugt din redningsvest er det vigtigt, at du får den skyllet af i ferskvand. Saltvand er nemlig hård til materialer, krave og lynlås. Sørg derfor for at få skyllet vesten igennem for saltvands rester og få den hængt til tørre. Den kan du bl.a. gøre med en C-Monsta Wetsuit Hanger eller en god bøjle til våddragt.

Hos SURFMORE bestræber vi os på at have det sidste nye udvalg af rednings- og svømmeveste til aktiv vandsport. Vi har et sortiment af redningsveste til børn, svømmeveste og oppustelige redningsveste. Vi er lagerførende af en lang række anerkendte internationale brands på markedet, heriblandt Manera, SECUMAR og Dakine.

Sikkerhed på vandet

Især Stand Up Paddle surfing har vundet frem som aldrig før, og det samme gør sig gældende for andre typer vandsport som sejlads, faste og oppustelige kajakker og surfere i det hele taget. Det er virkeligt blevet populært at dyrke aktivt vandsport og det giver selvfølgelig øget krav til udstyr, uddannelse og sikkerhed på vandet. 

Har du styr på svømningen? Det er en enorm fordel på vandet at du kan svømme, samt at du føler dig tryg i vandet. I Danmark har vi mere end 7.000 km kystlinje og dertil skal nævnes en lang række søer og fjorde. Alle giver mulighed for sejlads og aktivitet! 

Vi anbefaler at du indimellem tager i den lokale svømmehal og vedligeholder din svømning. Man kommer langt i havet med god svømning, hvad enten det er crawl eller brystsvømning. Du har mere overblik i vandet når du svømmer og føler dig tryg. Det vil derfor være langt mere sikkert for dig at falde over bord, når du kan svømme, end hvis du ikke kunne svømme. Det giver nok sig selv, men derfor er det fornuftigt at vedligeholde svømningen. 

 

Vind og vejrforhold 

Som sejler eller surfer er det vigtigt at kende til vind og vejrforholdene. Det har nemlig enorm indflydelse på oplevelsen den givne dag. Vinden kan pludselig tage af eller til. Er du f.eks ude på dit allround board og tager vinden til, så vil det for dig betyde at du får mere besvær ved at holde balancen, men du skal samtidigt også tage højde for vinden. Det kan være enorm udslagsgivende for din oplevelse på dagen og derfor er det altid en god idé at tjekke vejrudsigten inden du skal ud. 

 

Hvorfor skal jeg bruge en redningsvest?

En redningsvest eller svømmevest til surfing skal være fleksibel og give bevægelsesfrihed. Det vil sige, at du skal kunne bevæge uden udfordringer. Du har plads til armene og du har tilmed plads og frihed til, at kunne bevæge dig som du ønsker. Faktisk skal svømmevesten sidde så godt, at du næsten kunne glemme at du har den på. Det er et tegn på at vesten sidder rigtigt og opfylder sit formål. Det er en stor fordel at vesten sidder godt med frihed under armene, når du er ude at paddle surfe eller være aktiv på vandet. 

En god redningsvest til SUP og kajak skal sidde tilpas på kroppen. Du skal sikre dig at din vest sidder tæt, men vigtigst skal den sidde godt på kroppen. Nogle redningsveste er designet med lynlås på brystet, mens andre er lavet med lynlås på siden. Det er en smagssag om man foretrækker det ene eller andet. I nogle tilfælde kan det være rart at lynlåsen sidder på siden, da den derved ikke sidder på brystkassen i tilfælde af at man skulle have en neopren overdel eller lycra trøje på.

Er det lovkrav at bruge redningsvest på vandet?

Det er i dag lovkrav at bære redningsvest når du skal på vandet. Måske skal du med familien på sejltogt, på paddleboard med veninderne eller bare på kanotur på gudenåen. Fælles for alle fartøjer på vandet er at der skal medbringes og bruges redningsvest for alle. Det er kort sagt lovkrav og søfarts politiet er faktisk i deres gode ret til at uddele bøde, hvis der ikke er medbragt vest. 

resttubeoppusteligbæltevest

Hvilken redningsvest skal jeg vælge?

Den klassiske redningsvest, som du kender, er oftest gul eller orange. En redningsvest er konstrueret med skumblokke og dertil er den lavet med et slidstærkt ydermateriale som er synligt, holdbart og vandtæt. Redningsvestene formål er at skabe opdrift og sikre, at du bliver liggende i vandoverfladen hvis du skulle falde i. Det er vigtigt at den redningsvest du bruger også passer til din aktuelle vægt. Ofte kommer redningsveste i 4 størrelser med vægt intervaller på mellem 20-30 kg pr størrelse. 

En redningsvest er som en cykelhjelm, når du cykler. Den vil tage en stor del af skraldet og hjælpe dig, hvis du skulle havne i en uheldig situation. Derfor siger vi,  få hellere vesten på end at den bliver liggende i bunden af båden eller inde på land – og man skal ikke først begynde at tage redningsvesten på,  når uheldet er ude. Det er simpelthen for sent! Sørg for at din redningsvest er på fra i sejler ud. Det giver bedst mening 

Tænk dig om på vandet og husk at du ikke kan kæmpe mod naturens kræfter. Færden på vandet hvad enten det er i en sejlbåd, sup board eller noget tredje, kræver et sundt og velfungerende hoved. Man skal nemlig tænke sig om. 

 

secumarbørnevest

Hvad er forskellen på en redningsvest og en svømmevest? 

En svømmevest er på det seneste blevet uhyre populær og ikke uden grund. Svømmevesten fungere som en redningsvest, men grundet andet valg af materiale og konstruktion giver den dig bedre forudsætninger for at svømme og være bevægelig. Svømmevesten egner sig godt til personer, som er vant til at færdes i vandet aktivt, men bestemt også til mindre vand elskende folk.

En svømmevest har betydeligt mere bevægelsesfrihed og den er nemmere at bruge hvis du dyrker aktivt vandsport. Svømmevesten er ideel til windsurfing, kitesurfing, wing-foil surf og paddle surfing. Her får du nemlig opdriften fra svømmevesten, men du har samtidigt en svømmevest med høj grad af bevægelsesfrihed og plads til at være aktiv og bruge kroppen.

Man må ikke tro at en svømmevest fungere som et decideret flydemiddel. Svømmevesten skaber opdrift, bevægelighed og hjælper med at holde dig oven vande, men den hjælper dig ikke hvis du skulle være så uheldig at blive slået bevidstløs i vandet. 

 

Fordele ved en redningsvest 

Redningsvesten modsat svømmevesten læner sig op af hinanden, men har alligevel store forskelle. Den redningsvest du kender er oftest orange eller gul og det er den de fleste tænker på når de tænker på redningsveste. En redningsvest er typisk mere firkantet og designet med skumblokke, krave og fløjte. Det er en mere almen vest til brug i sejlbåd, kano og fiskeri. Du får ikke samme bevægelighed, fleksibilitet og tætsiddende funktion som i en svømmevest. 

Du skal vælge din redningsvest ud fra mængden af opdrift. Alle redningsveste har en bestemt mængde opdrift. Opdriften er det som sikrer at du kommer til at ligge i vandoverfladen, hvis du skulle falde over bord. Derfor er det også vigtigt at du vælger den rigtige størrelse i vest, da dette er indikator for den mængde opdrift som vesten skal have. 

Opdrift måles i det som vi kalder Newton, også forkortet (N) i mange henseende. Redningsvest med det minimale newton starter oftest ved 50N og går helt op til 175N. Vi vil gerne have så mange newton opdrift i en redningsvest som muligt. Dette giver nemlig mere opdrift og flydeevne i sidste ende. 

supsvømmevest