Paddleboards til sommerferien

Paddleboards er populære som aldrig før og ferie forberedelserne er måske allerede startet. Der findes et utal af forskellige sup board modeller og derfor har vi lavet denne guide til valg af dit nye paddleboard. Med mange års erfaring indenfor alle typer surfer har vi opnået viden, erfaring og ekspertise.

Sommerferien står for døren og hvad skal der ske? Har i længe overvejet køb af oppustelige paddle boards, men ved stadig ikke helt hvad og hvilken model som er den rigtige. Man kan hurtigt skynde sig i det lokale supermarked og købe et oppusteligt paddleboard, men på sigt får i mere glæde ud af, at få det rigtige udstyr fra start af. Det giver mulighed for ture, tricks og surfing for ungerne.

Vi har i denne guide samlet overblik og forsøgt, at belyse de vigtigste punkter, når i skal ud at handle jeres første sup boards. Følg denne guide og bliv klog på de vigtigste elementer når der skal handles paddleboards. 

surfmoresup
surfmoresup

Sommerens fedeste aktivitet – SUP board!

I dag findes et hav af forskellige paddleboards og alle er forskellige. Alle familier skal selvfølgelig have et sup board, som kan bruges af alle husets medlemmer, men i en kvalitet og konstruktion, som giver holdbarhed og mange timers leg på vandet. Et godt paddleboard kan bruges i mange år – igen og igen. Derfor gør du fornuftigt i at vælge rigtigt fra starten når du ser efter dit første surfboard

Modellerne findes i nogle grundlæggende størrelser og modeller. Det er disse i skal tage udgangspunkt i, når der skal købes til familien. Det er primært sup allround modeller og touring modeller. Ved siden af findes mere komplekse boards i andre materialer konstruktioner, men med familie og hobbybrug er disse vores absolutte anbefaling.

Allround paddleboard 

Et allround sup board er afgjort det rigtige valg for langt de fleste begyndere, øvede og ikke mindst familier som vil være aktive. Som familie vil man gerne have udstyr som kan bruges af alle og det skal tilmed kunne tåle at blive brugt. Der er ikke noget værre end, at købe udstyr som skal bruges forsigtigt og nænsomt. Nej, hellere få noget kvalitetsudstyr som kan tåle at blive brugt igen og igen af hele familien. 

Det unikke ved et allround board er den gode bredde. Bredden på et sup board giver balance og stabilitet. Det er to vigtige egenskaber du især har brug for som begynder. Balancen er med til at give tryghed på vandet og du vil nemmere kunne dygtiggøre dig som surfer med god balance og stabilitet i dit sup board.

Den mest almindelige allround board størrelse er omkring 10-11” fod. Det er en idél størrelse for begyndere, da det både giver et roligt board, men samtidigt giver størrelsen også mulighed for ture, tricks og surfing i de første bølger. Det er derfor vores klare anbefaling.

Som familie bør i overveje at investere i et allround sup board som udgangspunkt. Allround modellerne har alle egenskaber som kan give succes i hele familien. Børnene fornemmer hurtigt balancen og er i gang inden, at i ser jer om. Som forældre kan i nyde muligheden for at tage på længere ture langs kysten. 

Grundet den stabile konstruktion og den gode bredde har børnene mulighed for, at sidde foran på boardet. Det gør det i særdeleshed velegnet til familie brug. 

 

Touring paddleboard

Et touring sup board giver fart, udfordring og massere af oplevelser på vandet. Udnyt touring boardet med den spidse næse og den hurtige MSL100D konstruktion. Oplev hvordan touring konstruktionen i boardet bare glider gennem vandet uden problemer. Et touring paddleboard er hurtigt og du vil ganske hurtigt opleve, hvordan denne model er betydeligt hurtigere end mange andre modeller. Samtidigt er modellen smallere, hvilket udfordrer dig på balancen, men øger farten og retningsstabiliteten på vandet. Med et touring board får du mulighed for, at tage på længere ture når du surfer.

De fleste touring boards er mellem 11-13″. Konstruktionen og indmaden i boardet er ekstremt stiv, mens bredden er relativ smal. Det giver retning og fart. Du vil hurtigt fornemme hvordan et touring board har et andet glid og skær gennem vand og bølger. Du kan sammenligne det lidt med en skarp og sløv kniv. Her er touring sup boardet den skarpe kniv i vandet. Som begynder kræver touring boardet tilvænning, men med god vilje er du i gang i løbet af kort tid. Vi anbefaler bestemt også begyndere og familier at købe touring boards!

Touring sup boardet kan sammenlignes med en Formel 1 bil indenfor sup boards. Her får du virkelig meget glid, fart og hastighed. Du vil hurtigt opleve hvordan dine paddletag giver massere af fart og overskud på vandet. Husk at medbringe vandtætte tasker og proviant! 

suptouring

Konstruktionen i et sup board

Konstruktionen skiller de “dårlige” boards fra bukkene og det ses meget tydeligt. Et godt paddleboard ligger plan i vandet og er samtidigt helt stift når man står på det. Desto stivere et sup board er, desto mere stabilt vil det være. For dig betyder det endnu mere tryghed og du vil få et sup board som er endnu mere roligt i vandet. Det er en stor fordel og derfor bør du også købe et board som er udført i en stærk konstruktion.

Et sup board i god konstruktion er skabt i det vi kalder ‘double layer’. Samtidigt skal det kunne tåle at blive pumpet op til 1 bar og de tilhørende komponenter er oftest udført i slidstærke materialer. 

Alle disse faktorer er med til at give holdbarhed, succes og oplevelse hver eneste gang du finder dit sup board frem. Samtidigt har kvalitets sup board langt mere tendens til at give gode oplevelser, da de er betydeligt nemmere at stå og balancere på. Alt for mange af de billige modeller har tendens til at svaje på midten og de er altså i sidste ende svære at stå på. 

 

Det perfekte begynder sup board 

Et godt begynder paddleboard har en god bredde. Den gode bredde er med til at give stabilitet og balance, når du skal i gang med surfing. Som ny surfer skal du godt i gang og derfor er det vigtigt, at din nye udstyr også er med til at give succes på vandet. 

Desto bredere sup board, desto nemmere vil du have ved, at holde balancen når du skal i gang. Som ny surfer har du brug for mere balance og stabilitet og derfor bør du finde et sup board som har en god bredde. Med tiden kan du altid finde et smallere board som giver mere udfordring. Det er den naturlige gang som surfer. Når man bliver bedre kan man købe andre sup boards som giver mere udfordring. Det kan f.eks være et touring sup board med mere fart og glid.

God bredde er et musthave, men du har samtidigt også brug for en stærk konstruktion og stabilitet. Nogle sup board er fremstillet i single layer konstruktion, mens de gode er fremstillet i double layer. Der findes ikke 3 eller 4 layers, men kun single og double layer. 

Tilbehør til paddleboard

Det er en god idé at have tilbehør til dit sup board. Tilbehøret er med til at give stand up paddle surfing nye muligheder og det samme gælder for de eventyrer du skal på. Tilføj en taske og medbring termoflaske, badeponcho og snacks. Med godt tilbehør til sup har du pludselig mulighed for at surfe og dyrke stand up paddle surfing på en helt ny måde. 

De fleste vandtætte tasker og drybags kan spændes fast på boardet og du kan hurtigt tage dem af igen. Vandtætte tasker kommer i alle størrelser og er mere eller mindre 100% vandtætte. Dog skal du være opmærksom på lynlåse og andet som kan påvirke vand. 

 

Våddragter til SUP 

En god og velsiddende våddragt er essentiel til paddleboarding. Formålet med en våddragt er selvfølgelig, at den skal holde dig varm og sikre mange gode og ikke mindst aktive timer på vandet. Tager vinden til eller er vandet en anelse koldt, så er våddragten som er med til at generere varme og isolering i det kolde vand. Du kommer kort sagt ikke uden om en god våddragt som start. Tag dig derfor tid til at undersøge nettet for våddragter og hvilken model som passer til dig. 

Ved du allerede nu, at du ikke ønsker at surfe på andre tidspunkter end sommerdage med 25 grader og høj solskin, så kan du godt undvære en våddragt, men er du fristet af ture i sommerhalvåret, så er vores ærlige forslag, at du kigger dig godt efter en våddragt. Du skal huske på at en våddragt i god kvalitet holder gennem mange år og er med til at give dig surfing oplevelse succes. 

Våddragter findes til både herre, dame og børn. Den almindelige tykkelse er 3 mm og desto tykkere våddragten bliver, desto mere varme og isolering vil den give. Våddragter som skal benyttes i sommerhalvåret starter ved 3 mm i tykkelse, mens de tykkeste vinter våddragt modeller går helt op til 7 mm. Vi anbefaler at du som udgangspunkt vælger en våddragt i tykkelse 3-5 mm. Det er den mest gængse tykkelse til surfing i Skandinavien.

Udover tasker og lækre glasfiber padler, så skal du selvfølgelig også overveje at finde en god våddragt. En våddragt er med til at give varme og holder dig tør når du er på vandet. 

Langt de fleste vælger en våddragt med lange ærmer og ben som start. Det gør de fordi at det er en langt mere allround helårs løsning med en våddragt som holder arme og ben varme.