For 10 år siden var skihjelmen noget man havde, men ikke nødvendigvis en ting som var aktuel og i brug. Nej skihjelmen, det var en ting for børn og voksne kunne benytte deres huer og handsker. Skihjelmen var altså forbeholdt børnene og langt de fleste brands solgte primært skihjelme til børn som først skulle til at lære skiløb. 

I dag har det heldigvis ændret sig og skihjelmen bruges både af voksne, såvel børn. Skihjelmen er altså i dag en fast del af tilbehøret til skiferien. 

Stortset alle i dag bruger en skihjelm. Det er faktisk uanset om du er rivende ragende begynder på ski eller erfaren skiløber. Skihjelmen er en fast del af udstyret og det er i bund og grund fornuftigt. 

 

Se billedet af denne Smith hjelm med MIPS. Du kan se det lille gule mærker som indikere MIPS.

Denne Smith skihjelm kommer med den berømte MIPS funktion, men det kommer vi til senere i indlægget. Hov iøvrigt, hjelmen koster kr. 849,- og fås i flere forskellige farver. Her får du altså en bund solid allround skihjelm som holder i rigtig mange år.

smith-skihjelm-mips

Hvad gør en skihjelm? 

Skihjelmen sidder fastspændt på hovedet og har til formål, at beskytte dit hoved mod stød og slag. Skihjelmen sidder tæt til hovedet og derfor er pasformen vigtig for optimalt brug. 

Formålet ved at bruge en skihjelm er selvfølgelig, at den skal passe på dig og dit hoved. Den skal beskytte dig ved fald eller styrt. Alle ved at en skiferie pludselig kan komme til at gå stærkt og derfor er det vigtigt med beskyttelsesudstyr på skiferien. En skihjelm er derfor essentiel og en vigtig del af din skiferie. 

Skihjelmen skal dække hele hovedet og spændes fast med en lille rem under hagen. Udover at dække hovedet dækker hjelmen også ørerne og samtidigt tager den vind når du suser ned af pisten. Den har altså flere vigtige funktioner på din skiferie. 

Hvilken skihjelm bør jeg vælge? 

Skihjelme findes i alverdens modeller, farver og designs. Det vigtigste når du vælger skihjelm er at du finder en hjelm med god pasform og som dækker dit hoved. Udover god komfort er det vigtigt at din skihjelm opfylder de nødvendige EU standarder. Køb derfor en skihjelm fra et anerkendt ski brand. Det kan være K2, Stiga, Smith, Oakley og Salomon.

 

Hvad skal jeg være opmærksom på når jeg ser efter skihjelm? 

Alle skihjelme som kommer fra de kendte mærker er “sikkerhedsgodkendte”. Det er vigtigt at din skihjelm opfylder de nødvendige EU standarder som er krav for skihjelme. Køb derfor en skihjelm fra et af de kendte brands. Det er din sikkerhed for at skihjelmen er godkendt til brug. 

 

Skal der være ventilation i en skihjelm? 

Langt de fleste skihjelme har i dag en eller anden form for ventilation. På ski eller snowboard bevæger du dig meget rundt og du er konstant aktiv. Ventilation er derfor en stor fordel, men det er ikke noget krav for skihjelme. 

En af fordelene ved en skihjelm med ventilation er at du kan komme af med overskudsvarme og derved få ventileret hovedbunden mens du står. 

 

Er der forskel på en hjelm til ski og snowboard? 

Der er ikke forskel på hjelme til ski og snowboard. Som udgangspunkt har en hjelm til ski de samme funktioner som en hjelm til snowboard. Du skal derfor ikke tage højde for dette, da hjelmene er ens til begge formål. 

hvad-er-mips-skihjelm

Hvad er MIPS i en skihjelm? 

Mange skihjelme har i dag MIPS og i bund og grund er formålet at det skal hjælpe med at reducere påvirkningen af dit fald. Det skal altså beskytte hoved og hjerne mod skade.

MIPS skal minimere stød, slag og den rystelse når du falder. Hvis du er i et styrt og hovedet toere, så er det bevist at hjernen kan medtage en kraftigere skade hvis man falder ‘pludseligt’ i sneen. MIPS har altså det formål at det skal beskytte og reducere det slag som det eventuelle fald giver.  

Undersøgelser viser at hjelme med MIPS er omtrent 10% sikrere end hjelme uden. 

På billedet ovenover kan du se hvordan MIPS virker. Du ser tydeligt hvordan MIPS er med til at reducere stødet og dermed minimere eventuelle slag til hjernen.

 

Bør jeg skifte skihjelm hvis jeg er styrtet?

Skihjelme er i dag så gode, at de sagtens kan tåle styrt, og også selvom du styrter hårdt. Du skal altså ikke skynde dig ud at købe en ny skihjelm blot fordi du falder. 

Har du et rigtig voldsomt styrt, så bør du gennemgå din skihjelm. Tjek den efter for synlige skader.

 

Er det lovkrav at bruge skihjelm? 

Der er ikke decideret lovkrav om at mange skal bruge skihjelm. Dog er det gennem de sidste 10 år blevet mere og mere alment at bruge skihjelm – også blandt voksne! 

Italian og Andorra kræver at børn under 14 år benytter skihjelm, men udover dette er der ikke bestemt lovkrav. 

I dag er det velset at bruge skihjelm og det er kun fornuftigt at alliere sig med en god skihjelm. 

Vi anbefaler ALLE at bruge en skihjelm og det er uden tvivl og spørgsmål. Pas på jer selv og hinanden. Det kan i bedste gøre ved brug af en sikker skihjelm. 

 

Findes der skihjelme til børn og hvor kan vi købe dem?

Alle mærker fremstiller skihjelme til børn. Disse hjelme er selvfølgelig mindre og designet til børn. Vi har et godt udvalg af skihjelme til børn fra blandt andet Stige og Smith.

Er der forskel på skihjelme til mænd og kvinder? 

Der er ikke forskel på skihjelme til mænd og kvinder. I sidste ende er det et spørgsmål omkring pasformen i skihjelmen og den er ens uanset om det er en hjelm til mænd eller kvinder. Skihjelme til mænd og kvinder er altså identiske. 

Behøver jeg skibriller til min skihjelm? 

Vi vil nok være ærlige og skynde os at sige, JA – Du har behov for skibriller til din hjelm. I bund og grund har du ikke brug for skibriller til hjelmen, men til at beskytte dit ansigt og dine øjne. Skibrillerne beskytter mod vind, men også skarpe genstande når det går hurtigt. Et par ski briller er derfor uundværlige på skiferien.

Hos SURFMORE har vi mange skibriller. Vi elsker skibriller og vi elsker kvaliteten i godt syn. Det er i vores optik med til at forøge oplevelsen når du står på ski. Se hele vores udvalg af skibriller her. 

Kan jeg vaske min skihjelm? 

Du kan ikke vaske selve skihjelmen, men alle skihjelme er polstret med skum og puder. Disse kan altid tages ud og vaskes. Det kan være særligt rart hvis du har brugt din skihjelm gennem længere tid. Det er samtidigt mere hygienist med en forholdsvis ren skihjelm. 

Hvordan vedligeholder jeg bedst min skihjelm?  

Din skihjelm er designet til at passe på dit og dit hoved. Det er derfor vigtigt at du også passer på hjelmen og det kan du gøre ved flere ting:

  • Undgå at tabe din skihjelm mod hårdt underlag 
  • Hav din skihjelm stående indenfor når den ikke er i brug
  • Kontroller den løbende for flænger og skader 
  • Brug den fornuftigt og kun som skihjelm 

Er det fornuftigt at leje en skihjelm? 

Mange foretrækker at købe deres egen skihjelm. Du har din egen hjelm og du deler den ikke med en masse andre. Det er mere hygienist og så er det altså bare sjovere at have sin egen skihjelm frem for at dele den med andre.  

Det kan hurtigt koste nogle hundrede kroner for at leje en skihjelm på destinationen. Prøv at regne sammen, så vil du komme frem til at det giver langt bedre mening at investere i din egen skihjelm med tiden.