surfing-om-vinteren
Manera-X10D-Meteor-våddragt

Surfing om vinteren 

Drømmer du om Bali ture og skildpadder, så drøm videre. Dette indlæg handler om surfing i vinterhalvåret.

Alle ved at vinteren er kold og kræver ordentlig beklædning. Vi har samlet alt vores viden omkring valg af vinter våddragt, neopren støvler, handsker og tilbehør til surfing gennem hele vinteren.

Temperaturen falder i særdeleshed og det gør vandtemperaturen også. Du kan altså derfor godt glemme alt om din 3mm våddragt og solcreme. Nu er det i stedet frem med de tykke neopren støvler, en god varm våddragt og måske endda et par neopren handsker. Med det rette udstyr er det ingen udfordring, at tage på SUP board om vinteren. Sæt varm kaffe over og nyd vores lille mini guide til paddleboarding om vinteren. 

 

Hvilken våddragt til surfing om vinteren? 

En våddragt skal isolere og give dig varme på vandet. Det er derfor ikke helt uvæsentligt, at din våddragt har en god tykkelse, da dette er med til at skabe varme når du surfer. Mange benytter våddragter som er mindst 4 mm i tykkelse, mens nogle knækker sparegrisen og investere i en våddragt som er 5 eller 6 mm. Det kan du også sagtens, fordi en våddragt skal holde gennem mange år med ret brug og pleje. 

En våddragt til brug om vinteren skal selvfølgelig have lange ben og lange arme. Noget du kan overveje er at købe en våddragt med hood. En neopren hood er altså en hætte som dækker for hoved og øre. Den minimere samtidigt indtrængning af det kolde vand, det er altså klart en fordel, hvis du har økonomi og vil surfe om vinteren. 

Vil du gerne have en våddragt til vinterbrug, men uden en integreret hood, så kan du sagtens købe en vinter våddragt og bruge den med en neopren hætte efter behov. Du kan altså tage din neopren hætte ind i våddragten når behovet opstår. Rigtig mange vælger denne løsning, da du derved kan bruge din våddragt når foråret tager til. Det kan godt være en fordel, hvis du også gerne vil begrænse prisen på din nye våddragt. 

 

Hvilke mærker laver gode vinter våddragter? 

Nogle af de bedste brands indenfor vinter våddragter er Rip Curl, Neil pryde og det franske fødte mærke Manera. Her får du noget af de sidste nye indenfor neopren og våddragterne er samtidigt designet til vinter surfing. Det er også disse brands som er bedst indenfor tilbehør til paddleboarding og surfing i helhed i vinterhalvåret. 

Du skal forvente at en vinter våddragt hurtigt koster lidt, men omvendt har du en våddragt til vinter surfing de næste mange år ud i fremtiden. Mange sælger løbende deres vinter våddragter, så derfor skal du ikke være nervøs over at investere i en ny våddragt. Der vil altid være en til at overtage din våddragt, hvis du skulle ændre behov for brug. 

En vinter våddragt koster hurtigt et par tusinde kroner. Derfor er det også vigtigt at den sidder rigtigt til kroppen og at den selvfølgelig giver varmen på vandet. Der er nemlig ikke noget værre end en våddragt, som ikke holder dig varm. 

Amerikanske Dakine er især også kendt for deres neopren til vinter surfing. Her får du våddragter fra 3 mm og helt op til 5 mm som de tykkeste. Dakine har i mange år været ekstremt stærke på våddragter, men samtidigt formået at holde priserne i et fornuftigt leje trods stigende udgifter til råvarer og produktion. 

Hvordan skal en våddragt sidde på kroppen? 

En våddragt har ét formål. Den skal holde dig varm på vandet og sørge for for at du ikke fryser så meget, at du hellere vil hjem og sidde i sofaen. Der er derfor flere faktorer som spiller ind, når der skal købes ny vinter våddragt. 

Først og fremmest skal din våddragt sidde tæt til krop og hud. Det nytter ikke noget at købe en våddragt som er for stor og slet ikke med tanken (så kan man vokse i den) glem det! En våddragt skal passe nøjagtigt til dig og din krop. Det er vigtigt at den sidder tæt omkring mave, bryst og hals. Det er nemlig med til at give isolering på vandet og det giver i sidste ende varme, når du surfer. God pasform og tæthed er nøgleordene når der skal købes våddragt. 

Knapt så vigtigt er det, at våddragten har den perfekte længde på arme og ben. Nogle foretrækker en våddragt som går helt til anklerne, mens andre foretrækker en våddragt som er en smule kortere. En våddragt er fremstillet i neopren og det unikke ved neopren er, at blandt andet det giver sig. Neopren har massere af stræk og fleksibilitet.

 

Hvornår skal man bruge en vinter våddragt? 

Du skal bruge en vinter våddragt når det bliver koldt. Koldt? Ja, altså når det bliver koldt skal du have gang i din vinter våddragt. Det er nemlig denne tid på året hvor vandet bliver koldt og luften falder samtidigt også gevaldigt i temperatur. En vinter våddragt er derfor at foretrække, den er nemlig med til at sørge for at du kan forblive aktive på dit surfboard i vandet uden at komme til at fryse. 

Typisk skal du begynde at finde din vinter våddragt frem, når efteråret træder ind. Nogle gange bliver sommeren nærmest ved og vandtemperaturen forbliver varm, men pludseligt bliver det altså koldt og så går det hurtigt med at finde vinter våddragten frem.

Når vi først kommer ind i Oktober og November, så begynder det altså at blive koldt og her skal du have fundet din vinter våddragt frem. Mange bruger en vinter våddragt helt indtil April i nogle tilfælde, men det skal siges, at svaret afhænger utrolig meget af vejret og hvor hurtigt foråret kommer. Nogle fortrækker at have en våddragt på som giver mere varme, mens andre ikke kan fordrage når våddragten er for tyk. Det er altså i høj grad også en smags sag, hvilken tykkelse våddragt du bør benytte hvornår. 

Vores guide er baseret på egen erfaring og viden gennem surfing i mange år. Tag det bedste fra vores guide og prøv dig frem.

 

Vinter våddragt tykkelse

En vinter våddragt er typisk mellem 4-6 mm. Det er klart den mest fortrukne tykkelse, når der skal findes vinter våddragt. Hertil kan du altid kombinere din vinter våddragt med en neopren hood indenunder for øget varme og isolation. Samtidigt kan du købe tykke neopren handske og et par gode varme neopren sup støvler.

Det er altså tykkelsen som definere, hvornår det giver mening at bruge hvad. En rigtig kold vinter session kræver selvfølgelig en varm og tyk vinter våddragt. En efterårs dag på vandet kan nemmere tåle en lidt tyndere våddragt. Det er derfor ikke helt ligegyldigt hvilken tykkelsen din våddragt har, men der er ikke andet for end at prøve sig frem og finde en løsning. Det er et spørgsmål om tilvænning, vind og vejr, og selvfølgelig din evne til at være mere på dit surfboard end i vandet.

Alle våddragter er i dag mellem 3 og 6 mm i tykkelsen. Våddragter findes i shorty modeller med korte ben og korte arme. Det er klassiske sommer våddragter, mens vinter våddragt er minimum 4 mm og kommer med lange ben og arme. En vinter våddragt har selvfølgelig til formål at holde dig varm når du surfer.

Tilbehør til surfing om vinteren

Du slipper ikke for brug af neopren sko, handsker og muligvis også en hætte om vinteren. Det kolde vand er altså koldt, som bare pokker og derfor skal du også virkelig tænke dig om, når du tager ud at surfe. Man kan nemt komme til at blive kold og nedkølet, hvis ikke beklædning er rigtig. Tænk dig derfor godt om, inden du tager ud at surfer. 

Til alle former for surfing og aktiv vandsport findes et hav af forskellige typer tilbehør. Noget er mere brugbart end andet, men meget er godt og har sin berettigelse til SUP board og surfing. 



Neopren støvler

En neopren sko til vinter surfing skal være minimum 3 mm i tykkelsen. Neopren støvlen kan godt være tyndere, men vi anbefaler at du går efter en støvle på mindst 3 mm. De fleste som surfer i vinterhalvåret benytter en neopren sko på mellem 4-6 mm. Du betaler selvfølgelig lidt mere, men omvendt får du også en neopren støvle som virkelig holder dine fødder varme. Dine fødder er hurtigt i vandet, så derfor er det også vigtigt med en solid og varm neopren støvle. 

En neopren støvle skal sidde tæt til foden. Det er vigtigt at du har kontrol, stabilitet og bevægelighed i dine neopren støvler. Disse faktorer er med til at give førlighed og mod på vandet, uanset om du surfer i Hornbæk, windsurfer på fjorden eller står på dit oppustelige paddleboard. 

 

Neopren handsker

En neopren handsker er oplagt til brug i en kajak, på et paddleboard eller selvfølgelig hvis du surfer på kysten. Nogle foretrækker en almindelige neopren handske, mens andre vælger en neopren luffe. Det er lidt et smag og behag spørgsmål, mens det i sidste ende selvfølgelig handler om, at holde dine fingre varme på vandet. 

En neopren handske til surfing om vinteren skal minimum være 2 mm. Tykkelsen afhænger lidt af hvor meget du forventer at være i vandet. Windsurfer du f.eks, så er du højst sandsynligt mere i vandet, end hvis du står på SUP board. Derfor kan det være en fordel for windsurferen at bruge en tykkere våddragt, neopren sko og selvfølgelig handske. 

En neopren handske skal sidde tæt til fingrene. Det er med til at give førlighed og kontrol, når du er på vandet. Det er derfor vigtigt at du sikre at dine neopren handsker sidder tæt til fingrene når du får dem. Selvfølgelig skal dine fingre også kunne ånde i dine neopren handsker. Det er trods alt en forudsætning for succes på vandet med dine nye neopren handsker. 

ripcurlflashbombneoprensko
dakine-cyclone-handsker
neopren-hood-vinter-surf

Neopren hætte 

En neopren hætte dækker for vandindtrængning når du surfer. Det unikke ved neopren hætten er, at den faktisk sidder så tæt til ansigtet, at den minimere vand som kan trænge ind i våddragten og ansigtet når du surfer. Du undgår altså dermed det kolde vand, hvis du falder i eller får hovedet under. Det er en stor fordel og det er blandt andet noget af det som gør, at du bliver længere ud at surfe af gangen. Får du f.eks en masse vand ind i våddragten, så mister du hurtigt lysten og du bliver kold. 

En neopren hætte kan fås integreret i vinter våddragter, men så er prisen også højere. Rigtig mange vælger at købe en neopren hood i løssalg og så trække den ned over hovedet og ind i selve våddragten. Det giver samme effekt, men du kan nemmere tilpasse hvornår du vil bruge neopren hætten. 

En neopren hætte er alt fra 2 mm og helt op til 4-5 mm for de tykkeste. En neopren hood i 2 mm koster fra kr. 200, mens en tykkere neopren hætte fra Rip Curl eller Manera nemt koster kr. 400 eller kr. 500.

 

Omklædning efter vinter surfing 

Alle som har prøvet at surfe på en Novemberdag ved, hvor koldt det kan være. Bare at få sin våddragt på, mens man klæder om på bagsædet af bilen kan være en kold fornøjelse. Vores bedste tip er at få våddragten på og komme afsted. Derved glemmer du det kolde vand, når du først er i bølgerne. Når du først er aktiv i vandet, så genere din krop også varme. Et af surfernes hemmelig tricks er at bruge en badeponcho.