Udstyr til vinterbadning 

Sæsonen for vinterbadning er ikke længere rundt om hjørnet. Faktisk er det nu, at den rigtige vinterbade sæson starter og det har vi glædet os til. 

Vinterbadeklubberne er fyldt til randen, og det kan godt virke en smule underligt, hvis man spoler tiden tilbage. For ikke mindre end 5-6 år siden var det kun en lille skare af mennesker, som fandt det interessant at hoppe i det isnende kolde vand, for så at skynde sig op igen og få varmen – i dag er det anderledes. Vinterbadning er populært som aldrig før og bestemt ikke uden grund. 

Vi har samlet en håndfuld gode råd til den perfekte start på vinterbadesæsonen. Hertil har vi selvfølgelig taget et par produkter med, som forhåbentlig kan gøre din oplevelse i vinterbadeklubben endnu bedre. Læs med og bliv både inspireret og klar til vinterbade sæsonen! 

 

Samvær ved vinterbadning

Rigtig mange dyrker vinterbadning sammen. Der findes et hav af vinterbadeklubber i Danmark, men der findes også små sociale sammenkomster, hvor man mødes, vinterbader og får en sludder for en sladder. For rigtig mange mennesker er det en rigtig god måde, at komme ud gennem vinteren. Samtidigt er man fælles om noget og får en god snak med mennesker. 

Dyrk vinterbadning i en klub eller sammen med andre. Gør det til en god vane, at mødes en gang eller et par gange i ugen. Dermed har du hele tiden noget at se frem til gennem ugen. Vinterbadning er et perfekt kick til at starte en ny uge!

Et lille tip: Vinterbadning giver altså bare godt humør!

 

Begynd vinterbadesæsonen tidligt 

Et godt trick er at begynde vinterbade sæsonen tidligt. Dermed vænner du din krop til det kolde vand og ikke mindst den chok effekt det giver kroppen. Mange garvede vinterbadere begynder badesæsonen engang i September. Vandet er ikke koldt, men det er sundt for kroppen, at vænne sig til det kolde vand. 

Se det som en fornuftig mulighed for, at vænne din krop til vinterbadning løbende. Fra Oktober begynder vandet at blive koldt og derfor er det klogt, at du har vænnet din krop stille og roligt til det kolde vand. 

Rigtig mange vinterbadere går i vandet året rundt. Det er en smagssag og du skal selvfølgelig bade som det passer dig bedst. 

Dyrk vinterbadning med andre

Langt de fleste foretrækker at vinterbade med andre. Det er bestemt også fornuftigt, da det kolde vand godt kan være farligt, hvis der skulle ske noget eller du skulle falde. 

Vi anbefaler derfor at du dyrker vinterbadning med andre. Det vil både give noget social til din oplevelse af vinterbadning, men det vil også være betydeligt mere sikkert for dig. 

Meld dig ind i en lokal vinterbadeklub eller find andre i din lokale havn som dyrker vinterbadning. I dag er der mere end 60.000 medlemmer i organiserede vinterbadeklubber. Der er derfor rig mulighed for at finde en vinterbadeklub nær dig. Det estimeres at der er mere end 130 klubber fordelt i Danmark. 

 

Husk poncho til vinterbadning

Når du kommer op fra det kolde vand, er det altså koldt.. Som i hundekoldt! Alt er koldt, og det gælder om at få varmen relativt hurtigt. Det kolde vand giver kroppen et kuldechok og det gør, at blodkarrene trækker sig sammen og udløser endorfiner. Det er med til at give kroppen et sus og rus, og det er altså det som i sidste ende er med til at få øre og øjne til nærmest at stritte. Det er denne følelse du leder efter, når du vinterbader! 

En god måde at få varmen på er, at medbringe en vinterbade poncho. Blandt rigtig mange vinterbadere er en poncho til vinterbadning mega populært og ikke uden grund. Faktisk er badeponchoen i bund og grund bare to store stykker stof, som er syet sammen, men det giver altså en stor poncho med både hætte og lange ærmer.

En vinterbade poncho er særdeles velegnet til vinterbadere, da den både er lavet med hætte, store ærmer og i bomuld. Når den er lavet i bomuld er den perfekt til at suge det kolde vand af kroppen og derfor er den også vildt populær blandt vinterbadere. 

Typisk kan du købe en poncho til vinterbadning til mellem kr. 400 og kr. 600 kroner. Håndklæde ponchoer fås både til børn og voksne.

 

Neopren sko og sokker til vinterbadning 

Neopren sokker til vinterbadning er måske ikke helt så dum en idé, som det måske lyder. Det smarte ved neopren sokker er, at de er nemme at tage på og praktiske at have med. Neopren sokkerne fylder nærmest intet og så giver de utrolig god varme og komfort. Hvis du ikke bryder dig om, hvordan neopren sokker sidder på fødderne, er et godt alternativ en neopren sko til vinterbadning. Neopren skoene sikrer dig en varme, når du bevæger dig ned i det iskolde vand.

Neopren sokker til vinterbadning er ofte relativt tynde – mellem 0,5 og 1,5 mm og det gør altså, at de sidder tæt til fødderne. Det føltes som en almindelig strømpe, men hvor neopren sokken er designet til surfing og vinterbadning. Neopren sokken tørrer hurtigt og har greb under bunden. 

Er du allerede gået på jagt efter neopren sokker bør du regne med at du skal investere et sted mellem kr. 200 og kr. 400. For den pris får du et par holdbare og komfortable neopren sokker, som kan bruges mange år ud i fremtiden.

Gør vinterbadning til en vane 

Vinterbadning er en aktivitet som godt kan tage tid. Først skal du vænne dig til, at du skal i det kolde vand, men du skal samtidigt også gøre det til en god vane. 

Vinterbadning er fantastisk til, at afstresse dig fra en travl hverdag. Rigtig mange bruger vinterbadning til at finde indre ro og derudover giver det et helt fantastisk sus i kroppen, når først det kolde vand rammer kroppen. Det giver kuldechok og det er med til at udløse endorfiner og adrenalin. 

Det er derfor klart en fordel, hvis du kan få planlagt en eller to gange i ugen hvor du vinterbader. Sæt en aften eller eftermiddag af et par gange i ugen og dermed er du godt i gang med at have en plan for din vinterbadning. 

Vinterbadning er noget som tager tid, men når du først kommer ind i en god rytme, så er det anbefalesværdigt i højeste grad. Vinterbadning er for alle og kan gøres uanset niveau og hvor i landet du befinder dig. 

 

Neopren handsker til vinterbadning 

Når vinteren først begynder at blive rigtig kold, så er det fornuftigt at overveje brug af et par neopren handsker. Fødder og hænder kan hurtigt komme til at fryse og det vil vi helst gerne undgå. Det skal nemlig være en god oplevelse at vinterbade. 

Neopren handsker tager størstedelen af den kulde, som det kolde vand giver. Find et par tynde neopren handsker og tag dem på når du skal ud at vinterbade. Samtidig bliver det nemmere at støtte sig til f.eks et gælder eller en trappe når du skal i vandet. 

Neopren handsker findes i mange forskellige modeller. Nogle er helt magen til almindelige neopren handsker, men blot fremstillet i neopren med små syninger. For mange er denne type neopren handske det perfekt valg. Andre foretrækker en neopren luffe, som også er en oplagt mulighed. 

En neopren handske skal minimum være 0,5 mm og de tykkeste er helt op til 5 mm. Det er en smagssag, hvilken type neopren handske du bør vælge når du skal ud at vinterbade. 

 

Slutteligt ønsker vi naturligvis dig og dit måske (kommende) vinterbade fællesskab en rigtig god start og fornøjelse med vinterbadning. Husk at der er ingen krav til vinterbadning. Der er ingen måder eller metoder som er mere rigtige end andre. Det er op til dig selv, at definere vinterbadning og hvad god vinterbadning er for dig.

Rigtig god fornøjelse!