secumar-furio-svømmevest

Hvorfor skal jeg bruge en svømmevest? 

Du skal bruge en svømmevest, da den giver opdrift og tryghed på vandet. En svømmevest er skabt med opdrift og dette hjælper med at holde dig ovenvande, hvad enten du står på sup board eller kajak. Svømmevesten er derfor vigtig for dig, som er aktiv på vandet. 

Mange undervurdere vigtigheden i at bruge en svømmevest, men faktisk er det i dag et lovkrav at alle som dyrker SUP board, kajak eller sejlbåd benytter en svømmevest. Den skal ikke nødvendigvis haves på, men den skal medbringes på vandet. 

Har du ikke en svømmevest på, så er du i farezonen for at få en bøde af søfarts politiet. Sørg derfor altid for at bruge en svømmevest, når du er på vandet. En svømmevest er et must-have og du ikke ikke uden om den. 

Falder du af dit paddleboard og har ikke en svømmevest på, så skal du bruge meget mere energi på at holde dig i vandoverfladen. Det betyder at du skal koncentrere dig om konstant, at svømme og holde dig i vandet. En svømmevest har opdrift og vil hjælpe dig i vandet. En svømmevest vil derfor være en stor fordel, hvis du skulle falde af dit sup board eller over bord på sejlbåden. Husk altid en svømmevest på vandet!

 

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg skal købe en svømmevest? 

Du skal sørge for at du føler dig godt tilpas i din svømmevest. Den skal være nem at tage på og så skal den samtidigt være behagelig når du bruger den. En svømmevest som sidder dårligt nytter ikke noget. 

Udover behagelighed er det samtidigt vigtigt, at du har massere af komfort og bevægelighed. Du skal kunne bevæge dig og være aktiv. Det nytter ikke noget med en svømmevest, som sidder alt for tæt til kroppen. Sørg for massere af stræk og fleksibilitet. Bevægelsesfrihed er vigtigt når du vælger din svømmevest. 

Dertil skal du sørge for at din kropsvægt passer til svømmevestens anbefalet vægt. Det er vigtigt, da svømmevesten skal kunne skabe optimal opdrift i vandet.

Hvilken svømmevest skal jeg vælge? 

Først og fremmest er det lovkrav, at du bruger en svømmevest. Der findes ingen undtagelser eller gode undskyldninger for ikke, at bruge en svømmevest når du står på sup board. Det kan også være at i er ude i familiens sejlbåd, motorbåd eller kajak. En svømmevest er en absolut essentiel del af påklædningen når du er på paddleboard. 

En svømmevest skal ikke være irriterende og træls at tage på, tværtimod. En svømmevest skal være behagelig at have på overkroppen og så skal den selvfølgelig sidde både tæt, tilpas og give opdrift. Du skal føle at du bliver mere sikker og tryg på vandet, når du skal afsted og det er en god svømmevest med til at sørge for. Derfor bør du også undersøge markedet for forskellige typer af svømmeveste, da alle er forskellige og kan fortælle ting. 

Nogle svømmevest er lavet i neopren, mens andre er primært skum og andre materialer. Komforten spiller altså en stor rolle og du kan lige så godt få indkøb en velsiddende svømmevest fra starten. En god svømmevest til SUP har du nemlig gennem mange år. 

Der findes et hav af forskellige svømmevest og redningsveste. Alle kan noget forskelligt og kommer i tusindvis af forskellige prisklasser. Nogle er billige, mens andre koster mere. Det kommer vi ind på senere i blogindlægget. 

Først og fremmest skal du overveje dit behov. Skal du bruge en svømmevest til SUP board eller skal sidde mere roligt i en kajak og ro? Det kan også være at i blot mangler et par billige redningsveste til familiens sejlbåd. Der er stor forskel på behovet og derfor er dette også nogle af de spørgsmål i bør starte med inden, at i skynder jer ud og køber svømmeveste til en formue. 

zhiksvømmevest

Hvad er en oppustelig svømmevest? 

En oppustelig svømmevest er blevet vildt populært gennem de sidste par år. En oppustelig svømmevest fylder og vejer nærmest ingenting. Samtidigt er den nem at have med på sup board eller sejlbåd. Når du ikke bruger den pakker du den blot sammen og når du har behov for den, ja, så finder du den frem. 

Det smarte ved en oppustelig svømmevest er, at du selv aktivere den ved behov. Den oppustelige svømmevest er udstyret med en co2 patron som du kan udløse, hvis du føler at behovet opstår. Det kan være at du falder af sup boardet eller du kan mærke at du har behov for en oppustelig redningsvest. 

Den oppustelige redningsvest aktiveres ved at trække i udløseren og i løbet af få sekunder har du en oppustelig redningskrans, som du kan støtte dig til. Den oppustelige redningskrans kan du støtte dig til og samtidigt hjælper den dig med at være i vandoverfladen uden, at du skal blive nervøs. Den oppustelige svømmevest er smart til alle som dyrker SUP board, dykker og anden vandaktivitet.

oppusteligbæltevest
supsvømmevest
secumarjumpproredningsvest

Hvilken oppustelige svømmevest bør jeg vælge? 

Det er vigtigt at du finder en oppustelig svømmevest, som sidder godt omkring livet. Oppustelige svømmeveste findes i mange forskellige størrelser og typer. Fælles for alle oppustelige svømmeveste er at de aktiveres via en udløser og co2 patron. 

Det tyske firma Restube har specialiseret sig i at udvikle oppustelige svømmeveste. Restube er kendt for deres unikke tilgang til oppustelige svømmeveste. De vejer og fylder nærmest ingenting og samtidigt er de CE godkendte og har synlige farver. 

Restube er solgt over hele verdenen og samtidigt er de vildt praktiske og smarte. En restube kan bruges af både børn, såvel voksne og aktiveres nemt via udløseren. Når co2 patronen har været aktiveret indsættes blot en ny co2 patron. 

SURFMORE har også udviklet og skabt deres egen oppustelige redningsvest. Denne oppustelige svømmevest indeholder et rum til snacks og mobiltelefon. Derved kan du faktisk medbringe din telefon eller andet på din paddle tur. Den oppustelige svømmevest fra SURFMORE er designet til børn og familier og er især smart med det indbygget rum og den store oppustelige redningskrans. 

 

Er det lovpligtigt at bruge en sup vest? 

Det korte svar er, Ja! 

Du skal altid bruge en svømmevest på vandet. Faktisk er det i dag et lovkrav at alle på SUP board bruger en svømmevest. Det kan godt være at du har windsurfet engang eller at du er en god svømmer, men faktisk er det i dag et lovkrav at bruge sup vest og der er ingen undskyldninger. 

I sommeren 2021 oplevede flere at der blev udgivet bøder til folk på SUP board. Især havde mange indkøbt billige paddleboards, men havde glemt en lille ting, svømmevesten! 

Husk for pokker at få redningsvesten på. Der er ingen undskyldninger eller gode grund til ikke, at bruge den. Hos surfmore forsøger vi hele tiden at fortælle og formidle alt vi ved om sikkerhed på vandet. Vi bestræber os på løbende at lave youtube videoer, hvor vi fortæller om vigtigheden i at bruge en svømmevest til sup board på vandet. 

Se denne video hvor Peter fortæller om sikkerheden på vandet. 

Vil du surfe i bølgerne i vesterhavet, stå på paddleboard på fjorden eller sidde på water tube efter familiens speedbåd. Velkommen til – du er en del af den klub, som ALTID skal bruge svømmevest og det er kun for din egen sikkerhed. 

Denne regel og lovkrav er lavet for din sikkerhed og ikke for at genere dig. Sikkerheden på vandet er vigtigt og det er vigtigt at vi husker hinanden på vigtigheden i at bruge en sup vest. 

Hvad betyder N50? 

Langt de fleste redningsveste og svømmeveste har en lille information indvendigt. Her kan du læse om svømmevesten og hvor meget opdrift den er lavet med. Hvis du ikke kan læse det på vesten, så kan du helt sikkert læse det i databladet eller produkt informationen om sup veste. Hold øje med det når du køber din svømmevest. Det står altid beskrevet. 

N50 i en svømmevest står for newton opdrift. Alt opdrift i svømmeveste måles i det man i søfarts termer kalder ‘newton’. Desto mere opdrift en svømmevest har, desto højere er newton tallet. 

De fleste svømmeveste til sup starter ved 50 newton. Det er klart den mest brugte til svømmeveste. I bund og grund er det ikke en masse, men en svømmevest skal heller ikke fungere som en decideret redningsvest. Svømmevesten er egnet til aktiv vandsport som sup board, windsurf og andre action vandsportsaktiviteter. 50 newton opdrift i en svømmevest er derfor meget normalt. 

Langt de fleste redningsveste har mellem 50N og 150N. Det er den mest gængse opdrift for langt de fleste redningsveste på markedet. Nogle redningsveste har sågar 275N, men det er primært redningsveste til off-shore brug. Det kommer du ikke til at få behov for som hverken paddlesurfer eller jollesejler. 

 

Undgå bøder på SUP board og brug altid en svømmevest!

Flere og flere surfere har oplevet, at der blev udstedt bøder til folk på SUP board som ikke havde fået svømmevesten på. Faktisk er det ikke et lovkrav at man skal bære en svømmevest, men derimod skal man blot medbringe en svømmevest. 

Dog er det vores klare anbefaling at du altid benytter en svømmevest til paddleboard. Der er ingen grund til at have svømmevesten liggende på sup boardet. Du kunne være uheldig at falde af og på det tidspunkt er det en fordel at du allerede har en redningsvest på i forvejen.