Hvilken våddragt til SUP om sommeren? 

Sommeren står for døren og vandtemperaturen siger endelig sup surfing og sommer våddragter. Men men men, hvilken våddragt skal du vælge og hvor tyk skal din nye sommer våddragt være? 

Det er ingen hemmelighed, men hos SURFMORE har vi løbende udvidet vores udvalg af alt fra neopren og selvfølgelig også våddragter til herre og damer. Vi har fået et hav af nye spændende brands og fælles for alle er høj kvalitet til fornuftige priser. Det har altid været et mål hos os og derfor er vi stolte af, at kunne tilbyde gode og ikke mindst anerkendte neopren våddragter fra mange forskellige internationale brands. 

Dertil kommer en lang række af neopren tilbehør, så vi har udstyret i orden og nu skal vi hjælpe dig det bedste vi ved, så også du kan finde din nye våddragt. 

Vi har samlet vores bedste tips og tricks i denne guide. Vi vil forsøge at belyse alle de vigtige elementer og overvejelser, som du kan have, når du er gået på jagt efter en ny sommer våddragt. 

En sommer våddragt skal nemlig være tynd, fleksibel og så skal den selvfølgelig også være varm. Det er de 3 vigtigste elementer når du skal vælge din nye våddragt. 

neilpryde-nexus-våddragt

Sommer våddragt til herre

En herre våddragt til brug i sommerhalvåret skal som udgangspunkt være 3 mm. Det er et ret godt udgangspunkt for en våddragt, som skal bruges om sommeren. Man kan sagtens købe en shorty våddragt i 2 mm, men det skal man kun gøre, hvis man i forvejen har flere våddragt at vælge mellem. En shorty våddragt er lækker og oplagt til surfing om sommeren, men den kræver altså også godt vejr og solskin. Det skal du vide. 

Skal du ud og have en sommer våddragt, så er vores klare anbefaling at du ser efter en sommer våddragt i 3 mm. Det er en god tykkelse og den holder dig både varm, komfortabel og fleksibel. En 3 mm våddragt er en rigtig god tykkelse til sup board og surfing om sommeren. 

Ved du allerede at du kun vil surfe i sommerhalvåret, så vil jeg råde dig til at vælge en våddragt som er 3 mm. Du kan altid købe en våddragt som er tykkere og mere teknisk funderet. 3 mm våddragt er en rigtig god start som udgangspunkt!

Skal en våddragt være back-zip eller front-zip? 

Du kender højst sandsynligt allerede back-zip våddragterne. Det er denne type våddragt som langt de fleste kender og det er også denne våddragt langt de fleste nok vælger. 

En back-zip våddragt er nem at tage på og af. Du træder ind i den og du tager den samtidigt nemt af. Back-zip våddragter er oftest en smule billigere og det er de af den grund, at de simpelthen er billigere at producere. En back-zip våddragt er ikke helt så kompleks, at producere som f.eks en våddragt med front-zip

En back-zip våddragt egner sig perfekt til nye surfere og begyndere. Faktisk er back-zip våddragter noget af det aller mest solgte og selv rigtig mange dygtige surfere foretrækker back-zip våddragter. 

De er forholdsvis billige, nemme at tage på, men de kan også have tendens til at tage en lille smule mere vand ind i våddragten, da lynlåsen sidder på ryggen. Se vores surfmore back-zip våddragt.

herrevåddragt
neilpryde-våddragt
ripcurlflashbomb

Front-zip våddragter 

En front-zip våddragt er en af de våddragter som erfarne surfere vælger. Front-zip våddragt er vildt fede og har rigtig god pasform. Det kræver lidt mere at tage en front-zip våddragt på, men komforten og varmen er i top. 

Der trænger nærmest intet vand ind i en front-zip våddragt, idet den lynes på brystet. Det gør den idéel til mange erfarne surfere. Dog er prisen oftest en smule dyrere på disse våddragter, da de er en del mere komplekse at producere. 

Rigtig mange af de anerkendte og internationale surfing brands producere i dag deres topmodeller i front-zip. Det gør blandt andet Dakine, Neil Pryde og Manera

At vælge en våddragt med back-zip eller front-zip er i høj grad også en smagssag. Det ene kan være lige så godt som det andet. 

Det absolut vigtigste er, at du får en våddragt som du føler dig tilpas i og du kan lide at bruge. 

 

Våddragt med korte ærmer 

Om sommeren kan det være rart med en våddragt, som har korte ærmer. De korte ærmer på en våddragt giver bevægelsesfrihed og ikke mindst sol på armene. Man skal sørge for ikke, at blive alt for varm når man surfer på paddleboard og derfor kan det på sommerdage med høj solskin være rart, at have en våddragt med korte ærmer. 

Det kan f.eks også være en shorty våddragt som har korte ben og korte ærmer. En shorty våddragt er en ¾ våddragt, som egner sig perfekt til surfing i sommerhalvåret og på de varme sommerdage. Oftest er disse våddragter mellem 2-3 mm i tykkelsen.

Sommer våddragt til damer 

I mange år var nærmest alle våddragter sorte. Det var uanset om det var dame våddragter eller våddragter til mænd. Heldigvis har det ændret sig og mange brands producere i dag våddragter i alle farver. 

I dag kommer våddragterne i alverdens farver og især dame våddragterne er blevet rigtig smarte. Fede farver, styles og detaljer går igen i rigtig mange våddragter til damer og det er bare fedt. Nu findes der endelig våddragter for enhver sag!

Står du og skal ud at finde din nye kvinde våddragt? Det er vigtigt at du er opmærksom på, at det er en kvinde våddragt du køber og ikke en herre våddragt. Det er det grundet, at dame våddragterne er figursyet efter hofte og barm. Det giver bedre pasform og komfort på vandet, hvad enten du står på sup board eller surfer i bølgerne. 

En sommer våddragt skal som udgangspunkt gerne være minimum 3 mm. Jo tykkere en våddragt er, desto varmere vil den være. Dog har det også en effekt på fleksibiliteten. En tyk dame våddragt har ikke helt så meget stræk og fleksibilitet. Det skal du tage med i din overvejelse, når du køber ny våddragt. Dog vil det altid være bedre med en varm våddragt, end en våddragt som er for kold og ikke har den fulde effekt. 

Hvilket tilbehør til SUP board om sommeren? 

Skal du afsted på dit oppustelige sup board er der flere ting, som du kan have brug for. 

Det er ikke alt sup tilbehør som er nødvendigt, men det kan være en fordel, at have udstyret i orden fra start. Med tiden kan du altid knække sparegrisen og investere i mere SUP udstyr. At surfe kræver nemlig løbende en smule tilbehør, hvis man bliver bidt af det. 

Det kan være at du vil have en poncho til omklædning eller en vandtæt taske til længere ture på dit touring sup board. Mulighederne er mange og kun fantasien sætter grænser for dit næste surfing eventyr. 

Som udgangspunkt skal du altid have en sup vest. Det kan være en redningsvest eller en svømmevest. Det er egentlig ligemeget hvilke type sup vest du bruger. Det vigtige er bare, at du altid bruger en sup vest når du skal ud at surfe. Det kan også sagtens være en oppustelige svømmevest

De oppustelige svømmeveste er blevet vildt populære. De fylder nærmest ingenting og pumpes med luft i løbet af få sekunder. Det smarte ved en oppustelig svømmevest er, at du spænder den rundt om taljen. Det gør en oppustelig svømmevest praktisk og den kan bruges af alle i familien. Flere oppustelige svømmeveste er udstyret med lommer til snacks og telefon. 

I dag findes der et væld af forskellige sup veste og alle kan noget forskelligt. 

 

Undgå at blive solbrændt på SUP board 

Som surfer er du konstant udsat for solens stråler. Du står midt på dit surfboard og midt på vandet. Faktisk er du hele tiden i solen og du er på intet tidspunkt dækket af andet en måske en smule skyer eller træer, hvis du surfer langs kysten. 

Sørg derfor altid for at bruge solcreme. Det kan være en almindelig solcreme, som du køber i det lokale supermarked, men det kan også være en sun stick, også kaldet en sun-block. En sun stick indeholder et lag af zink som har en beskyttende effekt mod solens UV. Brug din sun-stick på udsatte områder i ansigtet. Det er især næse og pande som er udsat for solen når du surfer. 

Mange surfere benytter i dag en lycra. En lycra er en trøje som du trænger over overkroppen og som dækker for solen. En lycra trøje er fremstillet i en blanding mellem polyester og spandex og det unikke er faktisk, at den tørrer i løbet af ingen tid og samtidigt er den rigtig dejlig at have  på. 

neoprenskozhik
supsvømmevest

Har jeg brug for tilbehør til min våddragt? 

Du skal altid bruge en sup vest. Du kan vælge at bruge en oppustelige svømmevest eller finde en svømmevest som sidder på overkroppen. En god sup vest koster fra kr. 500 og op til kr. 1500. Dog kan svømmeveste også sagtens findes billigere. De billigste svømmeveste kan købes for helt ned til kr. 300 og for mange kan dette være tilstrækkeligt. 

Gør op med dig selv, hvor ofte du skal på SUP board og hvad dit behov for en svømmevest er. Måske skal du blot have en svømmevest, men det kan også være at du gerne vil investere i en lækker svømmevest fra starten. God kvalitet holder længe og samtidigt har du en svømmevest gennem mange år. 

Udover en god og tætsiddende svømmevest bør du også overveje at købe et par neopren støvler. En neopren støvle er med til at beskytte mod sten og skarpe muslinger og samtidigt holder neopren støvlen selvfølgelig for varmen. Det kan være vildt dejligt med brug af et par neopren støvler, da de hjælper med at holde varmen på vandet. 

Nogle surfere hader at bruge neopren støvler, mens andre foretrækker at have et par neopren sko på. Det er i høj grad en smagssag.

 

Behøver jeg at bruge neopren sko? 

Du behøver ikke at bruge neopren sko. Dog kan det være en stor fordel, da neopren skoene hjælper med at holde på varmen og samtidigt beskytter skoene dine fødder. 

Nogle strande er stenfri, mens mange dog stadig har massere af skarpe sten og muslinger. Det kan altså i sidste ende være en god idé med et par neopren støvler, som er med til at beskytte dine fødder for skarpe sten og genstande. 

En god neopren støvle behøver ikke at koste alverden og kan sagtens være god af den grund. De bedste neopren støvler til SUP og surfing findes i dag hos Dakine, Manera og Rip Curl.