Har dit barn endelig nået en alder, hvor det er tid til at komme på vandet og opleve naturen fra havsiden, så er det selvfølgelig på tide, at få investeret i en redningsvest som passer. En redningsvest til børn er først og fremmest lovkrav at bære og det er et absolut must-have altid at have en redningsvest på når du er på vandet. Den giver opdrift og sikkerhed.

Som myndig kan du lige så godt vænne dine børn til, at redningsveste og sikkerhed er 1. prioritet når i færdes på havet, hvad enten om det er på SUP boards, sejlbåd eller i en kano langs gudenåen. En redningsvest er essentiel og en fast del af turen. Altid!

Vi har forsøgt at samle alt vores viden og mange års erfaring i denne guide. Målet er at formidle den bedste og mest brugbare viden til dig, så du får overblik over hvilken type redningsvest, du bør vælge til dit barn. Læs med i vores guide til sup vest og bliv klar til at komme på vandet! 

Hvilken redningsvest bør jeg vælge til mit barn? 

En redningsvest skal have opdrift og så den være komfortabel. En redningsvest til børn skal samtidigt være sikker og skal den også gerne have en krave. Kraven på en redningsvest hjælper barnet med at ligge rigtigt i vandet og selvfølgelig med hovedet op af. Det er vigtigt, da luftvejene dermed holdes fri for vand – derfor er kraven en vigtig del af en god og sikker redningsvest!  

jobesupboardbørn
jobebadering

Når du ser efter redningsvest bør du altid se efter de anerkendte mærker som du kender. Du skal selvfølgelig være sikker på, at redningsvesten har den mængde opdrift som den bør og samtidigt skal den være komfortabel og sikker. Sikkerheden på vandet er et utrolig vigtig element og er der noget man aldrig bør spare på, så er det sikkerhed og redningsveste til børn. Hellere bruge pengene på en redningsvest som er designet og konstrueret til børn, end at købe for billigt første gang. En god redningsvest går nemt i arv og holder gennem mange år.  

Ved køb af redningsvest til dit barn bør du være opmærksom på størrelsen. Oftest er redningsveste opdelt i størrelser som er angivet efter vægt. Det er derfor vigtigt at du køber den redningsvest som passer til dit barns vægt. Det er især vigtigt da den giver opdrift og holder dit barn ovenvande. Derfor er det vigtigt at vesten passer til dit barns aktuelle vægt. Vær derfor opmærksom på vægten på vesten og tag højde for, at dit barn vokser med tiden. 

Typer af redningsveste til børn

Til mindre børn bør du altid vælge en redningsvest med krave. Kraven på redningsvesten hjælper barnet med at ligge rigtigt i vandet og dette kan være altafgørende. Sørg derfor for at du køber en redningsvest med krave hvis du ser efter en svømmevest til mindre børn. 

Redningsveste med kraver er især velegnet til børn som vejer mellem 5 og 35 kg. Det er de fordi de hjælper barnet med at ligge rigtigt i vandet og sørger samtidigt for at luftvejene holdes fri. Du bør altid vælge en redningsvest med krave til mindre børn. 

bravoredningsvestbørn
jobebadering

Hvilke krav er der til redningsveste? 

Står du på paddle board er der krav til at du medbringer en redningsvest. Det samme gør sig gældende for sejlere, surfere og personer i motorbåd. En redningsvest skal altid medbringes og reglen er faktisk at der skal medbringes én redningsvest pr. person ombord. Du behøver ikke nødvendigvis at have den på under sejladsen, men du skal medbringe den som udgangspunkt. Det er en god regel og vi kan kun anbefale at du altid medbringer en sup vest eller redningsvest når du befinder dig på vandet.  

Der kan være tilpasninger og fordele som surfer, men som udgangspunkt skal din redningsvest være CE, DVN eller SOLAS godkendt. Stort set alle redningsveste som i dag forhandles hos lokale forhandlere i Danmark har disse godkendelser. Det er samtidigt vigtigt at redningsvestens størrelse passer til brugers aktuelle vægt. Det er det for optimal brug og sikkerhed på vandet.

Hvor vigtig er opdrift i en redningsvest til børn?

Opdrift i en redningsvest er vigtig og især ved køb af redningsveste og sup veste til mindre børn. Desto mere opdrift, desto mere flydeevne. Alle redningsveste til børn og mange til voksne er angivet med den mængde opdrift som redningsvesten har. Opdriften også kaldet (newton) har til formål at sikre, at du holdes flydende i vandoverfladen. Af denne grund er det derfor også vigtigt at du vælger den rigtige størrelse når du køber din redningsveste med udgangspunkt i din eller barnets aktuelle vægt. 

Når du kigger i din redningsvest skal du se efter et (N). Det står for Newton og angiver hvor meget opdrift redningsvesten har. Vi vil gerne have så meget som muligt opdrift i vores redningsvest. Det er med til at give sikkerhed og flydeevne. Især for redningsveste til børn er det vigtigt med opdrift. 

Opdrift i redningsveste er oftest 50, 75, 100 eller 150 newton. Hertil er nogle enkelte redningsveste helt op til 275/300, men dette er redningsveste som er skabt til offshore brug og ekstreme vejrforhold. Som fritidssejler vil disse ikke være interessante for dig. 

secumarredningsvest

Vælg en redningsvest til børn med opdrift

En redningsvest med 50N er typisk for det vi kalder svømmeveste. En svømmevest har opdrift og impact. Den egner sig godt til paddle surfing og dygtige svømmere. Det unikke ved en svømmevest er bevægelsesfriheden som er eminent. Her får du virkelig en sup vest som egner sig særdeles godt til sup surfing og alt anden vandsport. Du ser ofte windsurfere, sup surfere og kitesurfere bruge svømmeveste. Svømmevest har mellem 50 og 75 N i langt de fleste modeller. 

100 N opdrift finder du i de klassiske og traditionelle redningsveste. Det er f.eks en redningsvest til børn som SECUMAR Bravo redningsvest til børn. Her er redningsvesten med 100 N opdrift og har alle standarder og CE godkendelse som en junior redningsvest skal have. 100 N opdrift er nok til at vende personen om i vandet ved bevidstløshed. Sikkerheden er i top! 

En redningsvest med 150 N er en stor fordel og giver enorm sikkerhed. 150 N gør det muligt at holde personer på op til 150 kg i vandoverfladen, selv i bevidstløs tilstand. Det skal nævnes at 150 N er relativt meget i en redningsvest, men til større personer er det fordelagtigt med så meget opdrift. Mindre personer kan fint klare sig med mindre. 

Det er altid fornuftigt at lede efter en redningsvest i synlige farver. Det er det fordi det kan være svært at identificere en person på vandet, hvis farven på redningsvesten ikke kan ses tydeligt eller skiller sig ud. Overvej dette når du køber din nye redningsvest til sup, sejlsport eller anden vandsport. Synlighed er vigtigt!