Måske ved du i forvejen godt, hvad et balanceboard eller balancebræt, som det også kaldes, er. Men hvad bruges det egentlig til, og hvad kan du få ud af det?

En af de unikke ting ved et balanceboards er, at det både giver smil på læben, men også styrker kroppens balance og motorik. Balanceboardet er oplagt til genoptræning af bestemte muskelgrupper, men det er i høj grad også et sjovt stykke legetøj eller redskab, som hele familien kan bruge. Her får du og din familie aktivitetsudstyr, som kan bruges til flere forskellige formål. Ej at forglemme, balanceboardet er selvfølgelig oplagt til opvarmningen inden surfsæsonen for alvor starter. Brug dit balanceboard som suverænt redskab til at få styr på balancen og bliv verdensmester i bølgerne, inden foråret for alvor er på vej. Med et balanceboard bliver du klar til surfsæsonen om sommeren eller snowboardsæsonen om vinteren!

 

Balanceboard til surf- & snowboardtræning

Måske står du overfor at foråret er på vej og du har allerede pakket dine SUP og surf boards ud, men du mangler den sidste selvtillid før du skal på vandet. Det er ingen hemmelighed. Et SUP board kræver balance og mod, og her får du muligheden for at øve din balance allerede på land.

Et balanceboard kan bruges hele året rundt. Det er vores erfaring, at det er en af de ting, som hyppigt bliver brugt i familien og af alle familiens beboere. Balanceboardet kan bruges på alle niveauer. Det er nemt og hurtigt at finde frem og i løbet af kort tid står du på det. Prøv det selv!

Hvordan kommer jeg bedst igang med mit balanceboard? 

Det tager tid og ro at komme i gang med balanceboard træningen. Det kræver opmærksomhed at balancere og det kræver samtidigt, at du tager dig tiden til at finde ro til at stå på boardet. Som start kan det være en god idé at finde et blødt underlag som du kan stå på. Dernæst vil det være fornuftigt at finde en stol eller noget som står fast og som du kan holde ved. Det kan være en stor hjælp i starten at have noget at støtte sig til. Stil dig forsigtigt på boardet og støt dig godt til stolen eller det element som er fast stående. Du vil hurtigt opleve hvor vigtig balancen er, men også hvor meget det kræver af muskelgrupperne at balancere. 

At stå på balanceboard er noget som tager tid. Du skal vænne dig til at balancere og du skal lære din krop at skulle arbejde med balancen. Det er bestemt noget som tager en smule tid, men omvendt kan det træne din balance, dine muskler og led. God balance bidrager til mange ting. Kroppen arbejder sammen i alle muskler og led og derfor vil du også opleve hvor vigtig god balance er. Det hjælper på din holdning i kroppen og det bidrager positivt til reflekserne. 

 

Hvordan får jeg god balance?

Balance er noget man kan tilegne sig gennem mange forskellige typer træning. Du behøver ikke at skulle ud og investere i et balanceboard, men derimod kan du i princippet starte hjemme på stuegulvet med en række øvelser. Balancer på ét ben med lukket øjne. Du vil hurtigt opleve hvor vigtigt synet er i henhold til at balance og hvor meget du faktisk har brug for synet på ét ben. Det er en simpel øvelse du kan bruge som start.

En anden skæg øvelse er at stille dig på stuegulvet. Sørg for at du har god plads omkring dig og luk så begge øjne. Dernæst trækker du forsigtigt det ene af dine ben op og væk fra gulvet. Du vil hurtigt mærke, hvor meget det faktisk kræver, at balancere med et lukket øje og hvor meget synet påvirker din balance. Prøv at gøre det nogle gange og få en fornemmelse af balancen. Det er faktisk en rigtig skæg og udfordrende øvelse – for hele familien.

Hvordan bruger jeg et balanceboard i min træning?

Det kan godt tage en smule tid før du har vænnet dig til at holde balancen på balanceboardet. Dog kan du nemt komme i gang og i løbet af nogle få timer vil du have ret godt fodfæste på balance boardet. Find en sofa, en stol eller noget tredje som du kan støtte dig til, mens du vænner dig til balancen på boardet som en start. Der er noget trygt ved at have noget du kan støtte dig til, mens du prøver kræfter med balanceboardet. Find hellere noget at holde ved som start og i takt med tiden vil du altid kunne stå alene og selv. Du kan spørge en bekendt eller et familiemedlem, om de vil give en hånd og støtte de første gang du skal stå på balanceboardet. Det vil gøre starten betydeligt nemmere og du vil samtidigt føle dig mere tryg de første gang du prøver at balancere.

Vores erfaring siger at man som nybegynder har brug for det vi kalder ‘succesoplevelse’. Det vil sige at når du første gang beskæftiger dig med surfing, et balanceboard eller noget helt tredje, så har du brug for følelsen af, at det var en succes. Man skal have succes første gang man prøver det! 

God balance giver hurtige reaktionsevner

Med god balance følger også hurtig reaktionsevne, samt evnen til at undgå skader eller fald som kan give varige mén. Det er en fordel at have hurtig reaktionsevne og det får du blandt andet gennem god balance. Det kan godt virke en smule skørt, at skulle træne sin balance, men omvendt kan vi spørge dig – kan du stå på et ben med lukket øjne i 30 sekunder?

Prøv at tage testen. Det er faktisk ikke så nemt, selvom du måske tænkte, at det kunne du sagtens. Øver du dig på dette hver dag, vil du i løbet af kort tid få styrket din balance betydeligt. 

surfmorebalanceboard

Træn balancen med et balancebræt og undgå skader

Balance er noget vi kan træne os til. Det er ikke nødvendigvis noget vi alle besidder en masse af, men med jævnlig træning kan vi faktisk få rigtig god balance. Træn en lille smule hver dag og du vil opleve hvordan balancen bliver bedre og de positive virkninger som følger med god balance. 

Livet ændre sig konstant og er der noget vi gennem hele tilværelsen vi har brug for, ja så er det faktisk en god balance og evnen til at reagere. Derfor er det fornuftigt at være bevidst omkring sin balance. Træning med et balanceboard vil træne de mange små muskler omkring leddene i kroppen og det vil være med til at styrke de forskellige muskelgrupper. 

Et balanceboard fylder ikke mere end at det hurtigt kan pakkes frem og væk igen. Ofte behøver du ikke at balancere mere end 5-10 minutter af gangen og så kan du faktisk pakke det væk med god samvittighed. Gør det til en god vane at stå på det. Du vil blive overrasket over hvordan din balance i takt med træning løbende vil blive forbedret. Dine ben og knæ vil med tiden stå langt mere roligt på boardet, mens fodfæstet vil blive betydeligt bedre i takt.