maneraneoprenhætte

En god våddragt skaber opdrift

En neopren våddragt skaber opdrift, og kombinerer du den med en svømme- eller redningsvest, har du to opdriftselementer. Da våddragten i sig selv giver opdrift, har du en klar fordel hvis du skulle falde i vandet. Den hjælper nemlig til at holde dig i vandoverfladen og det betyder at du kan være helt tryg hvis du skulle falde i vandet. Sørg for at den sidder tæt i hals og nakke, da dette minimere indtrængning af vand og dermed ballast. 

Når du skal vælge våddragt, vil du opleve, at de designes efter køn. Er du derfor kvinde, bør du vælge en god våddragt til dame, der passer til dig og din størrelse. Er du derimod mand, bør du vælge en våddragt til herre. Er du på udkig efter en våddragt til børn, bør du naturligvis vælge en, som er specielt designet til børn.

 

Back-Zip eller Front-Zip i min våddragt?

I dag findes der to typer lynlåse på våddragter. Du kender nok lynlåsen på ryggen, også kaldet back-zip lynlås. For langt de fleste er det den vi kender, og det er der god grund til. En back-zip lynlås findes på langt de fleste våddragter af den simple årsag, at det er nemt. Det er til dels både nemt at tage en back-zip våddragt af, men det er også nemt at tage den på. Det gør denne type våddragt ideel og oplagt for mange begyndere, såvel til institutions- og skolebrug. En back-zip lynlås med velcrosikring i nakken er rigtig god. Der kommer sjældent vand ind, og samtidigt holder den tæt i nakken. 

Front-Zip også kaldet Chest-Zip er et af de sidste nye tiltag fra mange surf brands. Det smarte ved en Front-Zip er, at den lynes på brystkassen, og det er minimalt hvor meget vand som kommer ind i dragten. I bund og grund er det faktisk tæt på ingenting, da lynlåsen holder tæt og sikrer, at ingen vand kommer ind.

Du ser oftest Front-Zip lynlåse på lidt dyrere våddragter, da processen i fremstillingen er mere kompleks end en klassisk back-zip lynlås. Hos SURFMORE har vi mange modeller fra både Manera og det Hawaiianske brand, Dakine. Både Dakine og Manera er i særdeleshed kendt for kvaliteten og våddragter til skandinaviske forhold. 

Hvad gør en våddragt? 

En god våddragt er suveræn til alt slags vandsport. En neopren våddragt kan bruges i rigtig mange år, når den løbende vedligeholdes og plejes. Våddragten har til formål at holde din krop varm, mens du er på vandet samt sikre bevægelighed og fleksibilitet. 

Våddragten sørger for, at du forbliver varm mens du er på vandet. Har du ikke en våddragt, vil du hurtigt blive nedkølet og komme til at fryse. Derfor er det vigtigt, at din våddragt hjælper til at holde dig varm og skabe isolering på vandet. Der er flere elementer i en våddragt, hvor den positivt skaber varme og effekt ved brug. En god våddragt vil holde dig varm og aktiv mange timer på vandet og derfor skal du også overveje nøje, når du vælger din nye våddragt.

 

Våddragter fremstilles i neopren

En våddragt er fremstillet i neopren, som samtidig er et materiale, der skaber opdrift. Neopren er et gummiprodukt som har en isolerende effekt og giver opdrift ved brug. Det er med til at holde dig ovenvande i tilfælde af, at du skulle falde i vandet på dit SUP board. Du vil hurtigt opleve, hvor vigtig opdriften i en våddragt er, og hvor meget det i sidste ende giver at bruge en våddragt.

På en sommerdag uden våddragt, vil du blive overrasket over, hvor meget det egentlig kræver at holde sig ovenvande, og hvor meget du i bund og grund skal bevæge dig i vandet. Det kræver meget energi og kræfter at holde sig ovenvande og derfor er det ekstremt vigtigt, at du altid bruger en sikker svømmevest til SUP, når du står på paddleboard eller surfer. En SUP vest skaber opdrift og sikkerhed på vandet. Brug altid en svømmevest til børn og voksne.

herrevåddragt

Hvordan vælger jeg den rigtige våddragt til surfing og SUP?

Våddragten, som du ser på billederne her, er en vinter våddragt fra Dakine. Den er ideel til de koldere måneder, hvor det bliver rigtig koldt – både ude, men også i vandet. Skal du have noget som helst med vandsport at gøre om vinteren, skal du bruge en våddragt, som er lavet til det.

At finde den rigtige våddragt kan godt være en længere proces. Der er flere elementer du bør overveje, inden du skyder dig ud, at købe din nye våddragt. Der er nemlig en række forholdsregler du bør tage og derefter bør du være klar til at købe og komme på vandet med din våddragt. Vi har samlet vores bedste råd til valg af den rette våddragt her. 

Du har allerede læst at en våddragt skal sidde tæt og tilpas til kroppen. Den skal selvfølgelig føles behagelig når du har den på, men den skal samtidigt også sidde tæt i halsen og på resten af kroppen. Det er vigtigt at den sidder tæt til halsen, da dette isolere på varmen og samtidigt hjælper det til at der trænger mindst muligt vand ind i dragten.

Som surfer vil man gere undgå, at der trænger koldt vand ind i våddragten og det undgår man altså kun, hvis den er tæt i halsen. Sørg derfor for at din våddragt sidder tæt. Vil vil hellere at den sidder tæt rundt om halsen, end at den sidder løst og sprællende. Det er vigtigt og det er noget du bør være opmærksom på når du prøver din dragt. 

dakinemissionvåddragt6mm

Bevægelse i en våddragt

Mange foretrækker at tage ud i en lokal surf shop og prøve våddragten. Det kan du også sagtens og tilmed har du hurtigt en fornemmelse af pasformen og materialerne. Dog kan du nemt bestille en dragt online hos en af de mange webshops, som ofte har gode størrelsesguides, mail og telefon rådgivning. I løbet af få dage har du den og så kan du prøve den i soveværelset foran spejlet. 

Du skal ikke være i tvivl om, hvorvidt du kan bevæge dig i våddragten. I en våddragt skal der nemlig være fuld bevægelsesfrihed til at være aktiv. Du skal kunne svinge armene og bøje benene uden at være i tvivl. Det er ofte set at de billige våddragter er fremstillet et neopren med knapt så meget stræk, så derfor bør du også overveje kvaliteten og pasformen i din nye våddragt.

En våddragt specielt til surfing er oftest dyrere, men holdbarheden og bevægelsesfriheden er betydeligt bedre. Køb derfor altid en våddragt hos et af de anerkendte surf brands. En god våddragt har du i rigtig mange år hvis den vedligeholdelses og skylles efter i ferskvand. 

Sørg for at den sidder tæt omkring anklerne og tæt i nakken. Det er skrøbelige områder hvor man gerne vil have dragten til at sidde tæt og samtidigt vil man gerne undgå, at der løber vand ind. Det skal være nemt at lyne våddragten enten på brystet eller i nakken.

dakinevåddragtquantum5mm

Prøv din våddragt på inden du køber den

Langt de fleste bestiller deres våddragt online. Det er nemt, praktisk og i løbet af 2 dage har du oftest din pakke klar. Rigtig mange skynder sig hjem og så stiller de sig foran spejlet i soveværelset med den nye våddragt. Spørgsmålene kommer lidt efter hinanden og man bliver pludselig i tvivl om, hvorvidt våddragten nu også sidder som den skal. Dog skal du huske, at en våddragt ændre sig når den kommer i vandet. Pludselig giver det mening at den sidder tæt, det isolere nemlig varmen og din krop. Den sidder tæt i halsen og det giver også pludselig mening mening, det sikre nemlig at der ikke trænger vand ind. Det er nogle af disse elementer man kan blive i tvivl om foran spejlet, men som giver god mening når man først kommer i vandet med sit surf udstyr. 

Sidder din våddragt tilpas på anklerne, armene og i nakken? Hvis du kan svare ja, så har du højst sandsynligt fået en våddragt i den rigtige størrelse som passer dig. Armene på våddragten skal gå dig omtrent til starten af håndleddet og ben længden skal gå til omkring anklerne. Det betyder ikke noget hvis længden afviger 2 eller 3 centimeter, da dine neopren støvler eller handsker oftest vil dække det. 

Hvad skal jeg være opmærksom på når jeg vælger våddragt? 

Hvis du allerede har besluttet, at du skal have købt en våddragt så du kan komme på vandet over sommeren, er der en lille håndfuld ting, som du skal være opmærksom på inden du køber din dragt. Først og fremmest skal du overveje hvornår på året du vil surfe. Skal det være om sommeren mens solen skinner og vandet er varmt, eller om vinteren med neopren handsker og neopren sko? Der findes et utal af våddragter, modeller og tykkelser, så du kan sagtens surfe hele året, men det er vigtigt at finde en tykkelse som holder dig varm om vinteren, hvis du gerne vil ud om vinteren. Omvendt skal du ikke have en våddragt som er kogende varm og tyk i materialet om sommeren. Det er en balance alt afhængig af vind og vejr og det skal vi forsøge at hjælpe dig med. 

supturfur
supneoprenstøvle

Våddragt til efterår og forår

Til efterår og forår er det oplagt at investere i 4 mm og 5 mm våddragt.  En sommer våddragt kan bruges hele sommerhalvåret, mens du i efteråret og foråret som minimum skal satse på, at bruge en våddragt som er 4 eller 5 mm. I denne tid har du brug for mere varme og isolering, da vind og vejr er koldere. Når det bliver koldere bruger kroppen mere energi på at holde sig igang og varm og derfor er det klogt, at finde en våddragt som er en smule tykkere. Når du først har været ude at surfe i en for tynd våddragt vil du hurtigt være overbevidst om, at løsningen er en tykkere våddragt eller en neopren top. En tykkere våddragt vil holde bedre på varmen og du vil kunne være længere tid på vandet med dit SUP board.

 

Kombinér din våddragt med neopren tilbehør

Du kan altid kombinere din våddragt med neopren tilbehør. Brug en neopren hætte om vinteren til at dække af for det kolde vand og vinden for ørerne. Du kan også nemt tage et par varme handsker på, som skærmer for vinden når du suser afsted. Langt de fleste køber hue, hætte og et par gode handsker før eller siden. Oftest har du neopren tilbehøret mange år af gangen og det skal ikke som sådan udskiftes løbende. Derfor er det oplagt at få købt et par gode handsker eller sko med tiden som du kan bruge. 

Vi har skrevet en våddragt størrelsesguide, som du kan læse her. Guiden giver dig et godt indblik i valg af tykkelsen i din våddragt og hvorfor du skal overveje grundigt hvilken tykkelse som passer til dig. 

Våddragt til sommer?

En sommer våddragt starter oftest ved 3 mm som er det primære valg for sommer våddragter. Denne dragt vil give dig varme, stræk og fleksibilitet og for rigtig mange er det rigeligt med en våddragt som er 3 mm. Hvis du gerne bare vil surfe i sommerhalvåret er du dækket godt ind med en våddragt i 3 mm. Der findes våddragter helt ned til 1-2 mm, men disse egner sig primært til varme sommerdage med højt solskin.

Dette er typisk sommer våddragter, men i høj grad også allround våddragter som kan bruges hele sommerhalvåret.

 

Hvorfor skal du købe din våddragt hos SURFMORE? 

Hos SURFMORE handler du med fagfolk og specialister indenfor surf udstyr og vandsport. Vi kender alle produkterne ned til mindste detalje og det betyder blandt andet, at vi har mulighed for at lytte og vejlede dig til rette produkt, uanset dit behov og ønske for aktiv vandsport. 

Vi er på vandet hele året rundt og vil ikke begrænses af koldt vand eller vejr. Med god påklædning kommer man nemlig rigtig langt og derfor er det også vigtigt, at man vælger rigtigt når man handler ny vinter eller sommer våddragt. Vi har samlet vores bedste tips og tricks på vores nyhedsside

Det vil vi rigtig gerne hjælpe dig med at gøre og derfor bestræber vi os på at besvare de eventuelle spørgsmål eller overvejelser du kunne have ved køb.

Vi sætter en dyd i at hjælpe dig med valg af det rette produkt og sikrer at du kommer på vandet uden at fryse.