Våddragt størrelsesguide

 

Alle våddragter i dag er fremstillet i materialet neopren. Alle våddragter til surfing, uv-dyk eller triathlon er lavet i neopren og kendetegnet ved materialet er strækbarhed, fleksibilitet og isolering. En våddragt skal holde dig varm og isolere dig på vandet. Samtidigt skal den selvfølgelige føles behagelig at have på og du skal kunne bevæge dig i den. Du kan godt stå på sup board i badebukser de varmeste dage i sommerhalvåret, men vil ud at surfe i Maj, August eller September, så bør du overveje at købe en våddragt. 

Der er mange forskellige typer våddragter i forskellige materialesammensætninger, pasforme og til forskellige behov. Vigtigst er at din nye våddragt sidder tilpas på kroppen og så skal være varm og du skal kunne bevæge dig i den. Der er ikke meget ved at have en våddragt som ikke er behagelig at have på. 

En våddragt til sommerbrug er betydelig tyndere i materialet, end en klassisk vinter våddragt med hætte. Dertil er der forskellige typer materiale indenfor neopren, samt forskellige typer åbninger i våddragten. Nogle våddragter kommer med lynlås i ryggen, dette kaldes back-zip, mens andre er med front-zip lynlås. Her sidder lynlåsen på brystet.

Vi har samlet 10 års erfaring i vandsport i denne guide, som forhåbentlig skal hjælpe dig til valget af din næste våddragt. Læs vores våddragt størrelsesguide og blive klogere på valget af din næste våddragt.

 

Hvor tyk skal en våddragt være? 

En våddragt skal minimum være 3 mm til brug i Danmark. Derudover skal den som tidligere nævnt holde dig varm. Den skal sikre, at du får mest mulig aktiv tid på vandet. Føler du dig kold og nedkølet hurtigt, så skal du have en tykkere våddragt. Tykkelsen på en våddragt er derfor essentiel og det er en af de parametre du bør tage stilling til, når du skal i gang med købet af din nye våddragt.

Se denne SURFMORE våddragt som egner sig særdeles godt til sup board og surfing i sommerhalvet. Våddragten fåes både til herre og damer. 

Tykkelsen på en våddragt afhænger meget af vandets temperatur. Som udgangspunkt mener vi, at surfing i vinterhalvåret kræver en 5 mm våddragt som udgangspunkt. Det er nok til at holde dig varm i vandet og dertil kan du supplere med neopren sko og hætte. Mange køber neopren luffer eller et par lækre neopren handsker og supplere med tykke neopren sko om vinteren. Nogle vinter våddragter er designet med integreret neopren hætte. Det er praktisk da det er med til at minimere vand som kan trænge ind i våddragten. En integreret neopren hætte trækkes over hovedet og lynes på brystet. 

En god tyk vinterdragt er en investering, men til gengæld kan du bruge våddragten de næste mange år. Den skal ikke sådan lige udskiftes, hvis du værner og passer på den. Sørg for at få den hængt ordentligt til tørre efter brug og få den skyllet godt af. Det er med til at forlænge levetiden på våddragten og du vil opleve at have en våddragt som kan bruges i mange år.

Det er især vigtigt at du sørger for, at pleje din våddragt. Det betyder ikke at du skal bruge timevis på at passe den, men en grundlæggende god ting er, at få den skyllet igennem efter du har brugt den. Skyl saltvand ud af den og sørg for at den bliver hængt ordentligt til tørre. Det forlænger levetiden på din nye våddragt. 

 

Hvilken våddragt til foråret og efteråret? 

Den perfekte våddragt til efteråret er minimum 4 mm. I takt med at vi går ind i foråret begynder luft temperaturen at stige og det samme gør vandtemperaturen. Det betyder også at du kan lægge din vinter våddragt på hylden og finde en tyndere våddragt frem. Oftest ser vi at mange vælger en våddragt i 4/3 mm tykkelse til forår og efterår. Både foråret og efteråret minder meget om hinanden. I foråret stiger temperaturen og i efteråret falder temperaturen igen. Oftest vil du kunne bruge den samme våddragt på disse to årstider. 

Mange som surfer i sommerhalvåret vælger en våddragt som er mellem 3/2 mm og 4/3 mm. Det er et forholdsvis standard løsning blandt mange, som ikke vil have alt for mange våddragter at vælge imellem. 

En våddragt i 4/3 mm er stadig varm og isolerende, men da neopren materialet er tyndere vil våddragten også være mere strækbar og fleksibel. For dig som vandsport udøver giver det mere bevægelsesfrihed og plads til at bevæge dig. Omvendt vil du også opleve hvordan en billig våddragt vil være stiv og stram i materialet. Prioriterer en god kvalitets våddragt og du vil have en våddragt i rigtig mange år.

Det er derfor også vores klare anbefaling, at du altid tager kontakt til en ekspert inden for vandsport som kan vejlede dig omkring rette valg af våddragt. 

 

Hvor tyk skal en sommer våddragt være?

En god sommer våddragt til danske forhold vil oftest være 3 mm. Du har ikke brug for helt så meget neopren tykkelse og isolering i våddragten, hvorfor du fint vil kunne nøjes med en 3 til at holde på varmen. På denne årstid er vinden ofte lun og vandtemperaturen kan på de bedste dage have sneget sig op på næsten 20°C.

En våddragt i 3 mm er et minimum, medmindre du absolut kun vil surfe på de varmeste dage på året. Vil du kun surfe på sommerdage med varme temperaturer kan du nøjes med badetøj eller købe en shorty våddragt i 1-2 mm. En shorty våddragt er lækker på sommerdage. Neopren tykkelsen er tynd og det giver fleksibilitet og en lækker følelse.

Skal du ud at have din første sommer våddragt, så er vores anbefaling at du køber en våddragt i 3 mm som udgangspunkt. Det er en allround tykkelse til sommer surfing.  

Se vores SURFMORE dame våddragt i 3/5 mm tykkelse. Her får du en lækker våddragt som egner sig rigtig godt til sommerhalvåret. 

Når sommeren står for døren er det fuld forståligt, at man gerne vil have en tynd sommer våddragt. Vandtemperaturen er steget og man kan pludselig surfe uden neopren handsker og hætte. Det giver også mulighed for at man kan finde sin sommer våddragt frem. 

Sommeren er en fantastisk årstid at være på vandet. Du mærker hvordan luften er varm og vandet pludselig bliver lunt at være i. Lad roligt dine neopren luffer blive hjemme. Surfer du på en strand uden alt for mange sten og muslinger, kan du også lade dine tykke neoprensko blive hjemme.

 

Hvilket neopren tilbehør skal jeg bruge?

Det vigtigeste neopren tilbehør er en svømmevest og et par gode neopren sko. En svømmevest giver opdrift og hjælper dig med at du kan blive i vandoverfladen uden, at du skal bruge en masse energi på at holde dig oppe. En neopren svømmevest er derfor vigtigt når du surfer. 

En våddragt er som udgangspunkt et must-have for enhver surfer! Ud over en våddragt har vi fundet en række relevant neopren tilbehør frem som du bør overveje. Alt tilbehør kan tilpasses efter årstid og behov. Se denne video hvor Peter fortæller om vigtigheden i at bruge en svømmevest

Afhængigt af hvilken årstid du surfer kan du vælge neopren tilbehør fra og til. Mange kan lide at benytte neopren handsker om vinteren. Det er med til at give varme på vandet og du skal ikke bekymre dig om at fryse når du surfer. Neopren handsker hjælper samtidigt med at holde bedre på padlen, da fingerne ikke kommer til at fryse. 

 

Svømmevest til voksne

En sup – svømmevest kendetegnes ved opdrift, tryk og sikkerhed. Som aktiv vand sportsudøver skal sikkerheden være i top og der er ingen undtagelse. En god sup – vest er med til at skabe tryghed på vandet og en ro blandt de andre som dyrker vandsport. I dag er det krav at alle som dyrker surfing skal bære en svømmevest på vandet. Ved at bruge en svømmevest sikrer du opdrift hvis du skulle falde eller slå dig på vandet.

Vi har efterhånden svømmeveste fra flere af de største internationale brands indenfor sikkerhed på vandet. Det er blandt andet svømmeveste fra Secumar, ION, og Restube. Fælles for alle er samme høje kvalitet og valg af lækre materialer. 

En god svømmevest sidder tæt og tilpas til kroppen. Du skal kunne bevæge dig i den uden at den føles stram og ubehagelig. 

 

Neopren sko til vandsport

Mange vil gerne undgå neopren sko og det er i bund og grund forståeligt. Følelsen af at surfe med fuld fart, mens vandet glider gennem fødderne er fantastisk. Dog er vi ikke helt så heldige med de danske strande som oftest bærer præg af sten og skarpe muslingerne, og her kommer et par gode neoprensko ind i billedet. 

Neopren sko er for langt de fleste væsentlige hele sæsonen og klart de fleste vil foretrække at tage på vandet med et par neopren sko. 

Til dels beskytter neoprensko mod sten og skarpe genstande, men de hjælper også med at holde fødderne varme hele året rundt. Det er en stor fordel, da det betyder at du kan være længere tid på vandet. På et sup board giver neopren sko væsentlig mere grib og stå fasthed, hvilket gør det nemmere for dig at manøvre dit sup board

 

Neopren hætte

Er du en af de hardcore surfere som bare absolut vil på vandet om vinteren? Vi forstår dig udemærket, men der er en række forholdsregler du skal gøre dig inden du tager afsted. En af dem er køb af en neopren hætte. Du kommer til at ligner en proffesionel dykker, men neopren hætten har en funktion. Den skal nemlig hjælpe med at holde dit hoved varmt og fri for det kolde vand. Hætten sidder tæt til hovedet og det er bestemt mening. Kommer den til at sidde for løst, så mister den sin funktion. Hos SURFMORE har vi et godt udvalg af neopren hætter fra forskellige mærker og i forskellige tykkelser. Se udvalget her.  

 

Neopren handsker 

Der er ikke noget værre end at have glemt sine neopren handsker på en kold vinterdag med surfing. Neopren handsker holder dine fingre varme og styrker bevægeligheden når du padler. Det er absolut must-have med et par tætsiddende neopren handsker om vinteren. I takt med at foråret træder til kan du så småt begynde at lade handskerne blive hjemme. 

Neopren handsker kommer i flere forskellige varianter, modeller og tykkelser. De to mest almene handsker er neopren luffer som oftest er mellem 2-3 mm. En tykkere handske vil give mere isolering og varme, men betydelig mindre fleksibilitet. 

Den klassiske neopren handske kender de fleste. De findes i alt fra 1 mm og helt op til 4 mm. Denne handske skal sidde forholdsvis tæt til hænderne. Vi anbefaler at man hellere køber en lidt mindre tyk handske, end en handske som er for tyk. Det er sjældent at man har hænderne i vandet længere tid af gangen og derfor er det praktisk, at handskerne er tynde og fleksible. En tynd handske har mere stræk og du vil kunne håndtere dit udstyr nemmere.