surfmore-sup-board-touring-11-6-x-33-christian-limfjorden-01

Hvor meget luft i et paddleboard?

Et godt oppusteligt paddleboard skal pumpes med luft. Det skal det, da konstruktion består af en tråd, som ligger lodret i hele boardet. Denne type tråd er også kaldet ‘drop stitch’ materiale, og rejser sig og bliver helt stive, når der fyldes luft i boardet. I takt med at du fylder luft i boardet vil trådene rejse sig indvendigt, og det oppustelige SUP boardet vil blive hårdt. Vi vil i denne guide forsøge at forenkle og forklare, hvordan et oppusteligt SUP board er sammensat, og hvor meget luft, eller bar, som det også kaldes, der skal i et oppusteligt paddleboard.

Trådkonstruktionen benyttes på stort set alle oppustelige produkter på markedet. Det kan også være et oppusteligt isbad i haven, en air track på den lokale skole, oppustelig kajak eller ja, SUP board. Den store forskel ligger i trådtypen, hvor der findes mange forskellige typer. Dette gør udfaldet for, om dit nye oppsutelige SUP board er hårdt og stift eller blødt som smør, når du står på det. Det er det, som i sidste ende afgører, om du får succes på vandet og tilmed et paddleboard med lang levetid og stiv konstruktion.

Konstruktion af et oppusteligt paddleboard

Hertil skal nævnes, at der selvfølgelig er flere faktorer som spiller ind i konstruktionen af paddleboardet, men det kommer vi ind på senere. Et godt paddleboard består nemlig af en lang række elementer, som alle er afgørende for succes på vandet og holdbarhed ved brug – og det er uanset, om der er tale om et hard SUP board eller en oppustelig model.

Af denne grund er det derfor også vigtigt, at du undersøger hvilken konstruktion dit board er fremstillet i. Er det et billigt board vil det oftest være en single-layer konstruktion i en forholdsvis billig materiale sammensætning. Det betyder, at boardet ikke må pumpes helt så hårdt og samtidig betyder det, at det oftest vil have tendens til at svaje på midten. Nogle beskriver det som at stå på en hoppebold. Et SUP board skal være hårdført, stift og bestemt ikke svaje på midten. Uanset om du vejer 60 eller 110 kg.

Oppustelige paddleboards skal være stive, stabile og ikke mangle luft

Du kan tage ned på din lokale havn eller badestrand og se dig omkring. Der vil altid være nogle, som står på SUP boards, der har tendens til svaj på midten. Det er boards som oftest ligner en banan, når de ligger i vandoverfladen, og det er noget alle surfere gerne vil undgå. Et paddleboard skal være så stift og fast som overhovedet muligt! Et stift board vil være langt nemmere at stå på. 

Afhængig af hvilken type SUP board du har købt, skal du selvfølgelig have så meget luft i som muligt. Jo mere luft, jo stivere vil dit board være. Et dyrere board kan tåle mere luft og vil være langt mere hårdfør og modtagelig over for maksimalt tryk. Det afhænger af konstruktionen, materialerne og ventilen. 

surfmore-sup-board-touring-11-6-x-33-christian-limfjorden-01

Hvordan vedligeholder jeg bedst mit paddleboard?

Det er vigtigt, at du vedligeholder dit paddleboard. Det kan du gøre ved nogle forskellige ting før og efter brug. Vedligeholdelsen af SUP boardet er med til at øge holdbarheden og samtidig sikre, at du har et paddleboard, som kan bruges mange år fremadrettet. Dog bør du være opmærksom på nogle få ting. Dem har vi forsøgt at redegøre for herunder:

Skyl altid dit SUP board igennem med ferskvand. Det hjælper med at skylle saltvandsresterne og sand af boardet og andet SUP tilbehør. Det er ingen hemmelighed, men når du bruger dit board i saltvand, så slider det hårdt på udstyret. Det er især SUP finnen, SUP paddle og lynlåsene i våddragterne, som bliver slidte af saltvand. Sørg for, at få skyllet udstyret igennem med ferskvand efter brug. Det er i høj grad med til at forlænge levetiden for dit udstyr.

Undgå at have dit board liggende I direkte sollys for længe af gangen. Alle oppustelige paddleboards bliver pumpet med luft, og luft har det med at udvide sig, når det er i en boble i solen lang tid af gangen. På billige paddleboards kan de have tendens til, at eksplodere hvis de ligger i direkte sollys for længe. Det er derfor vigtigt at du ikke har SUP boardet liggende i solen for længe af gangen. Derved passer du bedre på dit oppustelige board.

Skyl dit board igennem for sandrester, og undgå skarpe sten og genstande. En skarp sten kan nemt beskadige konstruktionen og PVC materialet. Hold derfor øje med at du ikke slæber udstyret henover sten og muslinger, da dette kan skære i selve ydrekonstruktionen. Går der hul på boardet kan det godt limes med en lap, men det kan sommetider være svært at få helt tæt. Vores klare råd er derfor at du undgår skarpe sten og objekter, når du transportere dit board.

 

Hvordan pumper jeg hurtigt mit oppustelige paddleboard?

Du kan hurtigt pumpe dit board med en HP2 pumpe eller en elektrisk pumpe til sup board. Den håndholdte HP2 pumpe sikrer et stærkt tryk fra starten og den pumper samtidigt begge veje. Det betyder at du både kan pumpe luft i boardet og når du er færdig kan du brugen pumpen til at pumpe luften den anden vej. Det er faktisk rigtig smart, da det giver mulighed for at komprimere og rulle boardet sammen langt nemmere. En håndholdt pumpe er standard til alle oppustelige sup boards, men kvaliteten og den mængde luft de giver er vidt forskellige. En god kvalitets håndpumpe giver et betydeligt bedre lufttryk end de billige pumper. 

Vores SURFMORE HP2 pumpe er udstyret med retvisende manometer, som hurtigt viser hvor meget luft du har fyldt i boardet. Den viser det i både bar tryk og PSI. Dermed har du hurtigt et retvisende indtryk af luftmængden i dit board og du vil hurtigt kunne vurdere om trykket er tilpas. 

Er du lidt i tvivl om hvordan HP2 pumpen virker, så tvivl ej. Vi har fået Peter til at fortælle hvordan du sammensætter pumpen og tilslutter den boardet. I denne video fortæller han om hvordan du i løbet af kort tid er i gang med at pumpe luft i dit paddleboard. Se videoen her

 

Elektrisk pumpe til SUP er legendarisk!

En elektrisk pumpe er klart den hurtigste løsning til oppumpning af dit sup board. Det smarte ved en el pumpe er, at den kan tilsluttes cigaretstikket i bilen og hurtigt kan den hjælpe dig med at få luft i dit paddle board. Det skal dog nævnes at der er stor forskel i de forskellige el pumper på markedet og du bør derfor undersøge ydeevnen og hvor mange liter den givne elektriske pumpe kan fylde i minuttet. 

Hos SURFMORE har vi to forskellige elektriske pumper. Vores ene model er den prisbillige elektrisk SUP pumpe med 16 PSI, men vores anden er en af de absolutte bedste elektriske pumper på markedet. Vores SURFMORE elektrisk SUP pumpe med 20 PSI tryk kan indstilles på det vandafvisende display på fronten. Denne pumpe kan både pumpe luft ind og ud af dit SUP board og leveres med flere forskellige studser. 

Er du en af de heldige, som har en kompressor stående, så har vi en lille fiks SUP ventil adapter, som nemt kan tilsluttes dit sup board. En SUP adapter koster ikke mere end 3 kopper kaffe, men den kan spare dig alverdens tid på land. Skrue den i ventilen på boardet og tilslut herefter din kompressor. I løbet af ingen tid kan du have fyldt luft i boardet.

surfmore-sup-board-touring-11-6-x-33-christian-limfjorden-01

Hvilken type konstruktion er et SURFMORE paddleboard lavet i?

Alle SURFMORE boards er fremstillet i en dobbeltlags MSL konstruktion. Dette giver et ekstremt stift board, som må pumpes til 1 bar. Bravo ventilen kommer fra Italien, som sikrer, at dit board konstant vil holde luft. For dig som surfer betyder det, at du kan pumpe boardet til maksimalt tryk med en manuel eller elektrisk pumpe til SUP og have det liggende i dit sommerhus hele sommeren med fuldt tryk. Det vil ikke tabe luft med tiden, for sådan er bravo ventilen designet. Vi anbefaler dog, at boardet altid opbevares i skyggen, når det ikke er i brug. Dette forlænger levetiden for boardet. 

MSL konstruktionen giver ikke kun en ufattelig stiv og stærk konstruktion. Den giver også et fast board med god balance, som gør SURFMORE velegnet til begyndere og øvede surfere. Her får du altså et af de bedste boards på markedet, som du med tiden kan udvikle dig som surfer på. Nettovægten taler for sig selv, og dette er blandt andet en af grundene til at vælge et SUP board fra SURFMORE. Denne konstruktion skærer omkring 20% af vægten på et board sammenlignet med mange andre boards. Det gør det betydeligt nemmere at tage under armen eller have det stående i lejligheden. Overvej dette når du skal købe dit nye board. Hvor meget vejer det, og hvor nemt kan du flytte det fra lejligheden til stranden?

Hvor meget er for meget luft i paddleboard?

Det unikke ved et SUP board er muligheden for at komme på vandet i løbet af få minutter. Rul boardet ud og find din SURFMORE Hp2 SUP Pumpe frem frem. I løbet af kort tid er du allerede ved at have fyldt luft i boardet og du kan være på vandet. Et oppusteligt SUP board skal være stift og have mest muligt luft. Dette giver dig de bedste forudsætninger for at komme godt på vandet med et stabilt og pumpet board. 

Alle SURFMORE SUP boards skal pumpes til 1 bar svarende til 15-18 PSI. Din HP2 pumpe viser på manometeret, hvornår du har nok luft i boardet. Er måleren ikke begyndt at virke, er det fordi du ikke har nok luft i boardet. Der skal nemlig en vis mængde luft i boardet, før pumpen kan måle trykket. 

Du kan hurtigt vurdere, hvornår der er tilpas med luft i boardet. Det skal være helt stift og pumpen fortæller det samtidigt. Det kan give dig en indikation af hvor meget luft, som er i boardet og hvornår det er tilpas. 

 

Hvad skal jeg være opmærksom på ved mit SUP board?

Et oppusteligt SUP board skal naturligvis pumpes med luft og det skal pumpes til 1 bar. Der er dog også konsekvenser ved, at have for meget luft i boardet og derfor er der nogle få ting som du skal være opmærksom på ved boardet. Når luft står i varmen, så udvider det sig naturligt. Når det samtidigt er inde i et sup board, mens det står i varmen, så vil det udvide sig med tiden. Mængden af luft bliver simpelthen mere, da luften udvider sig.  Det er noget du skal være opmærksom på og derfor er det vigtigt, at du lader dit sup board være i skyggen når det ikke er i brug. Placer det i skyggen, under halvtaget eller steder hvor det ikke er udsat for direkte sollys. Dette forlænger levetiden og sørger for at luften ikke udvider sig alt for meget. Har du tiden kan det være fornuftigt at tage en smule luft ud af boardet ved at trykke på ventilen. Derved står det ikke med maksimalt tryk, når det ikke er i brug.

Det er desværre ofte set på billige boards, at de kan eksplodere, når trykket bliver for stort. Har du et paddleboard fra en af de billige fabrikanter skal du derfor være ekstra påpasselig med luften i boardet. Det er desværre ofte set, at billige boards kan være svære at reklamere hvilket er ærgerligt. Her taler vi om boards som koster fra kr. 1000-2200. Det er ofte disse som er i farezonen for at eksplodere ved for højt tryk for længe.

 

Hvilke konsekvenser kan for lidt luft i paddleboard have?

Det er ikke uvæsentligt hvor meget luft du får pumpet i dit board. For lidt luft giver også udfordringer, så derfor er det vigtigt, at du holder øje med trykket i dit board. 

Som nævnt tidligere er det vigtigt, at boardet er stabilt og stift. Disse to faktorer er essentielle for, at du får en god tur og kommer godt i gang med sporten. Et stabilt board vil være nemmere at balancere og stå på og samtidigt er der langt mere fremdrift og fart i et fuldt pumpet board. Sørg derfor altid for, at du får pumpet dit board rigtigt op. 

Har du fyldt for lidt luft i boardet vil du opleve, hvordan det vil have tendens til, at være blødt på midten. Det vil højest sandsynlig have ‘svaj’ og er der noget vi ikke vil have i vores sup board, så er det svaj på midten. Det skal være stift som en dør og ligge plan i vandet. Det er kort sagt essentielt og afgørende for succes på vandet.

Et board med for lidt luft vil være svært at balancere på og du vil hurtigt kunne se, at der er for lidt luft i boardet. Mange beskriver det som at stå på en hoppebold, som næsten kan føltes umulig at stå på. Hvis et SUP board er for blødt vil det have en hoppende effekt og det gør det bestemt ikke nemmere for dig at surfe på. 

Et hoppende board vil betyde at din balance og fødder skal arbejde betydeligt mere og pludselig vil alt fokus være på blot at holde balancen på dit board. 

 

Spørgsmål til SUP boards

Hos os er du altid velkommen til at gribe telefonen eller sende os en mail, hvis du har et spørgsmål. Vi vil altid gerne hjælpe og hellere end gerne høre fra dig. Det kan være spørgsmål til våddragt størrelse eller trace and trace nummeret på din pakke. Vi har samlet de mest stillede spørgsmål og svar om SUP boards i vores FAQ.