Tillykke med dit nye paddleboard. Inden du skynder dig ud på vandet skal du være opmærksom på de risikoer som findes ved at stå på paddleboard. Vind, vejr og strøm spiller en enorm rolle i din succes oplevelse på sup board. Vi håber derfor at du vil tage dig tid til at læse denne guide.

Slutteligt vil vi ønske dig god fornøjelse og håber at du vil få lige så meget glæde og oplevelse af denne fantastiske sport som vi har haft.

Hvor kan jeg stå på paddleboard?

I Danmark må du stå på paddleboard nærmest overalt. Der er ingen grænser for hvor du kan og hvor du må stå på dit paddleboard. I det danske land har vi mere end 7000 km kyststrækning og langt de fleste bor ikke mere end 40 minutters kørsel fra vandet. 

Det giver uanede muligheder for at pakke bilen og tage ud at surfe i både weekend og efter arbejde. 

Som begynder kan det være fordelagtigt at tage ud på en nærliggende sø eller den nærmeste fjord. Her får i få rolige omgivelser til at komme godt i gang med jeres paddleboard i sikkert farvand. En fjord er rolig at komme i gang på, da den ligger fredet og beskyttet fra havet. 

Langt de fleste surfere starter med rolige omgivelser på det nærmeste fjord. Vandet er roligt og i kan oftest finde steder i læ for vinden.

En lokal sø er oplagt til begyndelsen. Søvand er roligt og oftest ligger en sø i læ for vinden. Det er en stor fordel for begyndere, at være placeret i læ for vinden, da det er med til at give balance til de første ture på vandet. Dette er med til at sikre succes på vandet første gang! 

Et krav for alle på paddleboard er at kravet om, at benytte en sup vest. I sommeren 2021 oplevede flere hvordan der blev givet bøder til personer som ikke brugte veste. Vi anbefaler derfor alle aktive surfere at benytte en svømmevest.

Hvor må man?

Du må nærmest paddle surfe overalt i Danmark. Du må tage ud på hvilken som helst fjord og bruge dit nye sup board. Dog skal det siges at der er få undtagelser, hvor du desværre ikke må tage dit paddleboard i brug. Der findes en række søer og åløb som er fredet og naturbeskyttet. Disse søer er fredet og beskyttet af miljøstyrelsen. Det betyder også, at her må ikke dyrkes paddle sport eller anden slags surfing.  

Som begynder skal du tage ud på den lokale sø eller den nærmeste fjord. Her får du de bedste betingelser for en god oplevelse på dit paddleboard. 

I takt med at du bliver bedre og mere modig kan du overveje, at tage til havet og prøve kræfter i bølgerne. I Danmark har vi rigtig meget kyststrækning og her vil du få rig mulighed for at prøve at surfe dine første bølger. Tag altid ud med en surf buddy for sikkerhedens skyld!

Sikkerhed på vandet er altafgørende. Uanset om man er ny surfer eller har gjort det i 10 år, så er sikkerhedsaspektet vigtigt som aktiv surfer. Du kan få brug for at blive reddet, være nødsaget til at hjælpe andre i unåde og du skal selvfølgelig også være klar på at hjælpe andre. Der er ingen som surfer mod hinanden i surfing, alle surfer derimod med hinanden og dyrker oplevelsen sammen. Læs denne guide som hedder 10 gode råd til en sikker tur på vandet.

Steder man ikke må?

Der er nogle få søer i Danmark som er fredet. Dertil er der en række private søer, hvor man skal have tilladelse fra ejeren. På langt de fleste søer må du gerne tage dit paddleboard under armen og tage på vandet. Det eneste krav fra søfartsstyrelsen er, at du altid benytter en sup vest når du er ude med dit sup board. Sikkerheden er vigtig og det er vigtigt, at du altid benytter en svømmevest når du er på vandet.

Dertil skal nævnes vigtigheden i at bruge en leash. En leash line sættes rundt om anklen og spændes til boardet. Den er med til at sikrer, at du aldrig kommer længere væk fra dit board, end at leash-linen er lang. Se denne video og bliv klogere på vigtigheden i at bruge en leash. 

Hvor vil du surfe? 

Det er vigtigt at du gør dig nogle tanker, om hvor det er nærliggende, at tage ud med dit paddleboard de første gange du skal på vandet. 

Find et sted hvor vandet er roligt og hvor der ikke er alt for meget vind. Det vil hjælpe dig til at komme godt og sikkert i gang. Mindre vind og mindre bølgegang er med til at sørge for, at du kan stå trygt og roligt på paddle boardet og det er med til at skabe en succesoplevelse! 

I takt med at du bliver bedre og mere modig, kan du begynde at overveje om du skal prøve kræfter med kysten og vesterhavet. Find en rolig dag hvor bølgerne ikke er alt for store. Man kan sagtens have det rigtig sjovt på vandet i mindre bølger og i takt med at man bliver bedre kan man begynde at lede efter de større bølger.

Sørg derfor for at finde rolige omgivelser til de første ture. Spørg lokale og garvede surfere til råds omkring vind og vejrforholdene.  Det er med til at skabe succes oplevelser på vandet de første gang!

Hvilken påklædning til paddleboard? 

Du skal bruge en god våddragt når du skal på paddleboard. En neopren våddragt er med til at holde dig varm og samtidigt isolere den mod kulde og det kolde vand. Det er våddragtens primære funktion. 

Dog skal du se om du ikke også kan finde en våddragt som har stræk, fleksibilitet og samtidig er behagelig at have på. Der er ikke meget ved at have en våddragt som ikke sidder behageligt på kroppen og som du ikke føler at du kan bevæge dig i. 

Udover en god neopren våddragt skal du selvfølgelig også have et par neopren sko til de kolde dage. Langt de fleste surfere med en smule (fornuftigt) bruger neopren sko, da de også mindsker risikoen for at træde på skarpe sten og muslinger. Der er næsten ikke noget værre end at træde på en skarp sten, da den hurtigt vil kunne skære sart hud op på foden og samtidigt vil du blive sat ud af “spillet” i længere tid. 

Find et par god neopren sko som holder på varmen og som sikre dig mod sten og andre skarpe genstande. 

Et sidste og tredje råd til påklædning på paddleboard vil helt afgjort være en sup svømmevest. En sup vest er must-have for alle og det er uanset om du er til paddleboard, windsurfing, kitesurfing eller optimistjolle. Alle skal bære vest! 

En sup vest skaber opdrift, sikkerhed og hjælper med at skabe en tryg oplevelse på vandet. Find en svømmevest som sikrer behageligt på kroppen og som du samtidigt føler, at du kan bevæge dig i. Rigtig mange foretrækker en vest med høj bevægelsesfrihed.

Tag aldrig alene på paddleboard

Tag aldrig alene på vandet. Vindretningen kan ændre sig, vejrforholdene kan skifte og du vil nødigt stå alene på fjorden på dit oppustelige sup board. Det er uanset om du vil på paddleboard, i havet med din kite eller windsurfe på den lokale fjord. Tag aldrig alene afsted!

Derfor er det vores klare råd at du altid tager en sup-makker med på tur, uanset hvor lang tid i vil på paddleboard. Derudover er det altid fornuftigt, at fortælle andre om at du tager på vandet, hvor du tager i fra og hvornår du planlægger at være tilbage. Derved har andre mulighed for at holde øje med dig og eventuelt slå alarm hvis du ikke skulle være kommet tilbage eller være havnet i vanskeligheder. Det er en rigtig god huskeregel.