ponchovinterbadning

Vinterbadning er blevet populært som aldrig før, men hvorfor?

Vinterbadning er gennem tiden blevet uhyre populært og hos SURFMORE, oplever vi en stigende efterspørgsel, men også forespørgsler på vores beklædningsgenstande til vinterbadning. Dette gælder blandt andet de populære neopren sokker til vinterbadning, der sikrer dine fødder varme, når du er under vandet.men også neopren sko til vinterbadning, som vi ovenikøbet også sælger rigtig mange af til kajak, surfing og anden vandsport, men selvfølgelig også vores elskede badeponcho til vinterbadning. vi har blot konstateret, at vinterbadning simpelthen er kommet for at blive, for det er det, vi bliver fortalt – uanset hvor vi kigger hen.

Men giver det ikke også god mening? For det kolde gys er en vild AHA oplevlese, og samtidig taler de sundhedsmæssige fordele kun for, at vi dyrker den vinterbaseret hygge med efterfølgende kaffe og måske et stykke kage?

 

Hvornår starter sæsonen for vinterbadning?

Vinterbadning er for mange blomstret positivt op gennem de sidste mange år. Jeg tror, at man har fået øjnene op for en ny måde at dyrke naturen på og tilmed få det kolde gys, som vinterbadning endnu engang handler om. Det giver en form for velvære, pleje og en afstressende følelse i kroppen.

Der findes ikke en officiel sæson eller et grundlæggende regelsæt for, hvornår vinterbadning starter. For mange starter vinterbade sæsonen engang i oktober og løber til omkring april. På denne tid af året får du det kolde gys og den rigtige oplevelse af vinterbadning. 

Mange anbefaler, at man allerede i august og september forsigtigt går i gang med at vænne kroppen til det kolde gys. Derved ved du også, hvordan din krop reagerer til den kolde tid af sæsonen. 

 

Er vinterbadning sundt?

Vinterbadning er i høj grad velvære for krop og sjæl – vinterbadning er sundt! Det er en fantastisk mulighed for at gøre noget sundt og aktivt for sig selv, og det behøver ikke at koste en krone. For mange nye vinterbadere er det en oplevelse i sig selv, at stikke tæerne i det kolde vand i december måned. 

Når du forsigtigt bevæger dig i det kolde vand, sættes gang i hele immunforsvaret. Det kolde vand på kroppen aktiverer blodkarrerne og kredsløbet øges yderligere. Det er sundt for hud og hormonbalancen. 

Der sker noget med kroppen der gør, at din hjerne nærmest nulstilles i det kolde vand. Fokus er pludselig på at holde varme og kroppen i gang. Det er en fantastisk fornemmelse! 

 

Kan vinterbadning være farligt?

Hvis man er ny vinterbader, så er der flere forholdsregler man bør tage sig inden, at man kaster sig hovedkulds ud i vinterbadning. Meld dig ind i en klub med andre aktive vinterbadere. Det giver samvær og muligheden for at være fælles om vinterbadningen. For mange er det en ekstra motivation, hvis der er flere afsted. Forestil dig hvor svært det sommetider kan være at komme afsted, hvis man blot skal alene ud af døren. 

Som ny vinterbader er det samtidigt fornuftigt, at komme forsigtigt i gang. Hvis din krop ikke er vant til det kolde vand, kan nogle godt have tendens til at hyperventilere, simpelthen grundet det kolde vand og kul skæret. Kom derfor forsigtig i vandet og husk, at du ikke behøver at gå længere ud end til navlen. Hellere komme forsigtigt i gang end at få en dårlig oplevelse. Vinterbadning er fantastisk, men med den rigtige indstilling. 

slutteligt skal du huske at vinterbadning er koldt og det er det kolde vand og nedkøling af kroppen, som giver gyset. Det er derfor vigtigt at du har adgang til varme i form af en varm sauna, en god badeponcho, som kan give varmen når du kommer op af vandet. Mange har også en termoflaske med varmt vand til kaffe. Vi anbefaler også, at du bruger et par vinterbade handsker til vinterbadning, der sikrer varme i dine fingrer og hænder, når du bader. Der findes i sidste ende en lang række udstyr til vinterbadning, men også visse ting, som rent faktisk er essentielt. En ting du ikke behøver, men kan være rar at have, er f.eks. en god skiftemåtte, så du undgår snavs og sten mellem fødderne ved omklædning.

 

Hvordan dyrker jeg bedst vinterbadning?

Der findes ingen officiel måde at vinterbade på. Alting er op til dig selv og dit behov for hvad der er en god oplevelse. Vinterbadning kan være mange ting og kan gøres på mange måneder. Det er vigtigt at du har skiftetøj med og et godt håndklæde, så du kan få varmen efter du har været i vandet. Det er en fantastisk følelse og det kan give et helt sus i kroppen at blive nedkølet, men sørg for at have ordentligt tøj med, som kan give varmen. Du kan f.eks. bruge en SURFMORE Badeponcho i bomuld, tage en varm vinterbade jakke på eller en af de populære jakker fra dryrobe.

Overvej at tage kontakt til den lokale vinterbadeklub, og se om du kan lokke dig med næste gang der er klubdag. Oftest kan du komme med et par gange, uden at skulle melde sig ind som start. Der findes et utal af foreninger og klubber og mon ikke, at der også er en vinterbadeklub nær dig. Er du ikke til at vinterbade i hav og fjord, kan du også investere lidt penge i et isbad kar, som du kan have derhjemme i haven eller på terrassen.

Jeg håber at læsningen gjorde dig klogere, nysgerrig og en smule mere klar på at komme i vandet.

God fornøjelse og husk “fornuften” i det kolde vand.